General Walker: Na Pogorelici su vježbana ubistva, nanošenje teških povreda...

Afera koja je potresla Bosnu i Hercegovinu

General Walker: Na Pogorelici su vježbana ubistva, nanošenje teških povreda...

23.08.2017 - 09:03
Politika

Kamp "Pogorelica" je moguće najsramnija epizoda rada političke, SDA-ove, tajne policije AID. Naime na prijedlog i uz puni patronat AID-a, Bakira Alispahića, Nedžada Ugljena i Envera Mujezinovića formiran je kamp "Pogorelica" u kojem su se vježbale "teme" kao što su ubistva, postavljanje eksploziva, kompromitacija, fizičke prijetnje, širenje glasina. Problem Pogorelice i njegovih osnivača jeste u tome što su "vježbe" izvođene korištenjem poznatih imena i prezimena, živih ljudi kojima je, možda i da vojska SFOR-a nije upala u ovaj kamp, prijetila opasnost da "polaznici kampa" na Pogorelici realizuju svoje vježbe.

Kada su jedinice SFOR-a upale u kamp "Pogorelica" imale su šta vidjeti. Čelnici AID-a, Alispahić, Mujezinović i Ugljen, su kamp nazvali "Sveti ratnik Irfan Ljubijankić" čime su, jednu ljekarsku i karijeru ministra vanjskih poslova, svojevoljno prebacili u djelatnosti  vježbanja "pravljenja bombi", "zastrašivanja", "fizičkih prijetnji", "treniranja likvidacija" i slično. Bila je to gruba zloupotreba od strane čelnika AID-a koji su se, očito, željeli sakriti iza Ljubijankićevog imena.

Nadalje, ovakvim kampom čelnici AID-a Alispahić, Mujezinović i Ugljen su istome dali prividan vjerski karakter jer su kućni red kampa, pravila ponašanja, način polaganja testova, pisanja radova obojili u prividni islamski karakter iako, poznato je, Islam kao Vjera nema nikakvih dodirnih tačaka sa "testovima" koje su "polagali" Alispahićevi, Mujezinovićevi i Ugljenovi "pogorelčani".

Da li je kamp na Pogorelici bilo treniranje nove "kolecije Ševa"? Vrlo moguće jer umjesto da tajna politička policija vježba kako da sačuva mir, ona je svoje vježbe, zapravo, bazirala na izvođenju onih djelatnosti koje bi narušile i Dejtonski mirovni sporazum i Federaciju BiH.

Sam general SFOR-a, Michael Walker je upućujući pismo tadašnjem premijeru Vlade Federacije BiH Hasanu Muratoviću, napisao sljedeće: "Moja je obaveza, svakako, da predam ovakve pritvoren nadležnim vlastima što je prije moguće. U ovom slučaju to je Republika Bosna i Hercegovina. Stoga bih očekivao da mi pružite Vaše uvjeravanje da će se s ovim osobama postupiti prema Vašim krivičnim zakonima. Porizlazi da su sljedeći krivični zakoni prekršeni: Član 2010 - Planiranje počinjena krivičnog djela, član 211 - udruživanje radi počinjenja krivičnih djela, član 214 - članstvo u grupi koja izvršava krivično djelo. Potencijalna krivična djela koja se odnose na gore pomenuto: član 36 - Ubistvo, član 38 - Ubistvo bez predumišljaja, član 42 - Nanošenje teške povrede...Obaviješten sam je ova lokacija bila odgovornost Vašeg Ministarstva unutrašnjih poslova. Dok će ovo, bez sumnje, prouzročiti izvjesne komplikacije, očekujem od Vas da date uvjeravanja da će se odgovarajući zakonski proces slijediti nadalje. Kad dobijem ta uvjeravanja, spreman sam otpustiti sve osobe. Čekam Vaš odgovor" napisao je SFOR-ov general Walker.

Čelnici američke administracije odmah su otišli ka predsjedniku SDA Aliji Izetbegoviću. On ih je, pak, uputio na Bakira Alispahića koji im je, prema svjedočenju generala Wesleya Clarka, "sve slagao". Uskoro će Izetbegović, zbog Alsipahićevih laži završiti u bolnici a Alispahić, zbog Pogorelice prvo smijenjen sa funkcije direktora AID-a, a potom i stavljen na Crnu američku listu na kojoj se nalazi i danas skupa sa Radovanom Karadžićem, Miloradom Dodikom, Senadom Šahinpašićem i sličnim, opskurnim likovima, ratnih zločincima i ratnim profiterima.

Alispahić je pokuašo da stvar prikaže benignom te je uputio pismo kako je na Pogorelici uhapšeno "osam radnika koji su jednim dijelom radili na obebjeđenju objekta". Ipak stvari nisu stajale tako a da je tajna SDA-ova policija bila u panici govori i depeša Mujezinovića u kojem je hitno tražio izdavanje 16 lažnih ličnih karata za polaznike Pogorelice kako bi ih, očito, sakrili od međuanrodne istrage.

Pogorelica je nanijela tajnu štetu Federaciji BiH. Da li je cilj Pogorelice bio da se potpuno uguši opozicija, razbije Federacija BiH i sruši Dejtonski sporazum? Vrlo moguće jer "vježbe" koje su izvodili polaznici kampa "Pogorelica, ugao iz kojeg su posmatrali "probleme" koji su im zadavani kao testovi, govore da je to bio kamp za obuku budućih kratkovidih mrzitelja što jasno proizlazi iz njihovih "seminarskih radova" i "vježbi" u kojima su, recimo, člana Predsjedništva REpublike BiH, Mirka Pejanovića, opisivali "prljavim vlahom", u kojima su vježbali kompromitaciju akademika Muhameda Filipovića ili predsjedika Skupštine Republike BiH Mire Lazovića i sl. Očito je Pogorelica bila privatna Alispahićevima, Mujezinovićeva i Ugljenova igračka opasnih namjera jer da nije tako, da je to bila državna institucija, prvo ne bi mogla imati lažni vjerski karakter sa jedne, a onda, potom, ne bi smjela vježbati na imenima uglednih građana i najviših funkcionera države BiH što su na Pogorelici itekako radili.

Izvor: 
BNN.BA