Generalni štrajk u Jerusalemu, Zapadnoj obali i Gazi; Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo hitni sastanak

Nakon što je Trump priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela

Generalni štrajk u Jerusalemu, Zapadnoj obali i Gazi; Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo hitni sastanak

07.12.2017 - 13:51
Svijet

U većini okupiranih palestinskih teritorija, uključujući Istočni Jerusalem, u četvrtak je održan generalni štrajk u znak protesta protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jerusalem proglasi prijestonicom Izraela. Osam država članica 15-članog Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN-a) potom je zatražilo hitni sastanak, izvještavaju mediji.

Palestinske snage pozvale su na štrajk nakon Trumpove objave o Jerusalemu, koju Palestinci smatraju izdajom američke uloge kao iskrenog mirotvorca u palestinsko-izraelskom konfliktu. Palestinci su u srijedu naveče izašli na spontane proteste u Jerusalemu, Ramallahu, Betlehemu i drugim gradovima na Zapadnoj obali i Gazi. Radnje su zatvorene, dok su učenici ostali kod kuće nakon poziva na štrajk u svim školama, javljaju mediji.

U znak žalosti, ugašena su svjetla na božićnim drvcima u Betlehemu i Ramallahu.

Jedan palestinski mladić je ranjen, dok su drugi zadobili povrede dišnih puteva uzrokovane suzavcem koji su na njih ispalile izraelske snage tokom sukoba koji su izbili u blizini ograde na granici između Gaze i Izraela, istočno od grada Khan Younes u Pojasu Gaze, navode lokalni izvori. Vojnici stacionirani na stražarskim kulama na granici ispaljivali su bojevu municiju i suzavac kako bi rastjerali demonstrante koji su izražavali svoju ljutnju zbog saopćenja američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojem je Jerusalem priznao za prijestonicu Izraela, javlja WAFA.

Najmanje jedan demonstrant je ranjen metkom u nogu, te je prebačen u bolnicu. Drugi su zadobili povrede dišnih organa usljed udisanja suzavca.

Sukobi su također izbili između bijesnih demonstranata i izraelskih vojnika u blizini ograde na granici između Gaze i Izraela, istočno od izbjegličkog kampa al-Bureij u centru Pojasa. Izraelski vojnici su i tamo koristili suzavac, te je više osoba zadobilo povrede dišnih puteva. U većini gradova Zapadne obale i Gaze za četvrtak su planirani novi mitinzi i protesti, kao i u Istočnom Jerusalemu, gdje su aktivisti pozvali na okupljanje ispred kapije Damask, malo prije podneva.

Palestinske snage su pozvale na tri dana bijesa u znak protesta protiv ove američke odluke. Vrhunac ovih protesta se očekuje oko podneva trećeg dana, u petak.

Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo hitni sastanak o Jerusalemu

Osam država članica 15-članog Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija zatražilo je hitni sastanak povodom odluke američkog predsjednika - da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Dvije stalne članice Vijeća sigurnosti, Velika Britanija i Francuska, zajedno sa Švedskom, Italijom, Egiptom, Urugvajem, Bolivijom i Senegalom zatražile su hitni sastanak koji će biti održan sutra, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

U međuvremenu, osude ovog američkog poteza stižu sa svih strana svijeta, između ostalih iz Turske, Egipta, Kuvajta, Tunisa, Rusije i od mnogih drugih svjetskih lidera i vlada.

 

Podsjećamo, američki predsjednik Donald Trump objavio je da Sjedinjene Države priznaju Jeruzalem kao izraelski glavni grad. 

"Odlučio sam da je došlo vrijeme za službeno priznanje Jeruzalema kao prijestolnice Izraela", kazao je Trump.

Američki predsjednik poručio je kako je riječ o "zakašnjelom koraku" u postizanju mira na Bliskom Istoku. Trump je poručio kako će SAD podržati "dvodržavno rješenje", ako ga odobre i Izrael i Palestina. Američki predsjednik je u izjavi rekao kako je svjestan da će oko ove odluke biti "neslaganja", ali da "njegova objava označava početak novog pristupa izraelsko-palestinskom sukobu".

Trump je također istaknuo kako želi mir između Izraelaca i Palestinaca i da još uvijek podržava rješenje s dvije države u okviru trajnog mirovnog sporazuma. Trump je rekao da "Sjedinjene Države ostaju duboko predane pomoći oko postizanja mirovnog sporazuma prihvatljivog i Izraelcima i Palestincima" i dodao da će "učiniti sve što je njegovoj moći kako bi pomogao da se napravi takav sporazum".

 

Izvor: 
BNN.BA/Agencije