Glavni protagonisti se progone i hapse - postavlja se pitanje ko je pobijedio 2.maja 1992?

Danas je 26 godišnjica od bitke za odbranu Sarajevu

Glavni protagonisti se progone i hapse - postavlja se pitanje ko je pobijedio 2.maja 1992?

02.05.2018 - 11:12
Politika

Danas se navršilo 26 godina od bitke za spas države koja se odigrala u neposrednoj blizini Predsjedništva Republike BiH. 2.maja 1992.godine predsjednik Predsjedništva BiH bio je zarobljen od strane tzv. JNA. Agresorska vojska pokrenula je napad na samu zgradu Predsjedništva Republike BiH. Država je tog dana odbranjena, predsjednik razmijenjen za uhapšene agresorske oficire. Dvije decenije poslije, pa tako i danas, gotovo svi koji su tog dana učestvovali u odbrani države, kao i u nekim bitkama poslije ove, zavšrili su kao osumnjičeni, optuženi ili, pak, na marginama društva. Postavlja se pitanje ko je pobijedio 2.maja 1992.godine i da li postoji država koja je 2.maja 1992.godine odbranjena od JNA, SRbije, Crne Gore i lokalnih terorista iz SDS-a.

Kada je oružje utihnulo 2.maja 1992.godine svi koji su učestvovali u toj bitci istog dana su znali da su načinili historijski podvig - spasili su državu od potpunog pada, pobijedili su četvrtu vojnu silu u Europi (tzv.JNA), odbranili su suverenitet mlade države koju su na njenim počecima, pokušali slomiti srbo-crnogorski agresori i domaći teroristi iz SDS-a.

Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu se nastavila još većom žestinom a ljudi koji su iznijeli teret odbrane države i organizacije naroda za odbranu koja je, itekako, uspijela, počeli su, jedan po jedan biti uklanjani dok su njihova mjesta, paradoksalno, preuzimali oni koji su 2.maja 1992.godine bili ili na drugoj strani ili, ipak, potpuno distancirani od odbrane države.

Kada je Republika Bosna i Hercegovina, nakon Dejtonskog sporazuma, ostala bez prefiksa "Republike", tada je postalo jasno da će istina i pravda u dejtonskoj kreaturi biti podijeljeni na, najmanje, tri nacionalna dijela jer je državotvorni dio izgubio bitku i prešao u ruke nacioanlnog.

Tako će, desetak godina nakon okončanja agresije, koja je pravno također završila kao "rat", gotovo svi protagonisti bitke za 2.maj 1992.godine biti pravno proganjani kako u svojoj državi, tako i od strane agresora - Srbije.

Uhapšeni su Ejup Ganić i Jovan Divjak, pretresan je Zaim Backović, osumnjičen je cijeli državni i vojni vrh koji je 2.maja stajao na čelu odbrane države, Srbija je raspisala međunarodne potjernice za bosanskohercegovačkim braniocima a Tužilaštvo BiH sumnjiči one ljude koji su svojim podvigom i učinili da se to danas zove Tužilaštvo BiH a ne Tužilaštvo Srbije - odsjek Sarajevo.

Postavlja se suštinsko pitanje: ko je pobijedio 2.maja 1992.godine ako su branioci BiH danas, u sred Sarajeva, jednako na pravosudnom udaru kao da se nalaze u epicentru Beograda ili Zagreba!?

Možemo li reći da smo pobijedili ako su, pred našim očima, procesuirana dva komandanta Armije Republike BiH, komandanti četiri korpusa Armije Republike BiHi dvadesetak komandanata brigada i drugih nižih jedinica!?

Da li država koja slavi heroje koji su je odbranili u mnogim bitkama pa i 2.maja 1992.godine, istovremeno hapsi iste te koje slavi i daje im epitete histoirjskih junaka!?

Druga strana medalje je naše društvo: njena velika većina zaboravila je svoje heroje i njihova herojstva. To je historijsko naslijeđe kolektivnog zaborava na koji je naš narod osuđen, baš kao i na ponavljanje historije.

Na hapšenja, privođenja, pretresanja i ponižavanja naših generala i komandanata, naše društvo gleda kao na privatnu stvar komandanata i generala. To bi bilo isto kao da su ti komandanti i generali 2.maja 1992.godine ili u mnogim bitkama poslije, saopćili da će voditi samo bitke za svoje lične kuće, a ne i za ostale.

Danas 26 godina nakon bitke 2.maja 1992.godine, slobodno se može napisati da je toga dana odbranjena država i njen suverenitet, kao i da je iz zarobljeništva, razmjenom, spašen predsjednik Predsjedništva države.

Ovo bi svakako bilo pola istine ako se, na kraju, ne bi zaključilo da su svi oni koji su 2.maja 1992.godine spasili i državu i predsjednika države, u decenijama koje su uslijedile grubo stradali jer je njihovo herojstvo, političkim izdajama u Sarajevu, prevedeno u "zločin".

Danas su branioci Sarajeva iz 2.maja 1992.godine uglavnom na marginama društva i sretni su ako nisu među njihovim kolegama koji su uhapšeni, osumjičeni ili optuženi od strane države koju su 2.maja odbranili.

 

Izvor: 
BNN.BA