"Godišnjica Srebrenice prilika za pomirenje"

Izjava Britanskog ambasadora Denisa Kifa

"Godišnjica Srebrenice prilika za pomirenje"

12.06.2015 - 17:36
Politika

Cilj rezolucije o Srebrenici je obilježavanje, doprinos pomirenju i boljoj budućnosti, nekoliko puta je ponovio britanski ambasador Denis Kif u Kažiprstu B92.

Na pitanje zbog čega se sada, 20 godina nakon Srebnice, poteže to pitanje i pokreće priča o rezoluciji, ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif je naveo da je godišnjica prilika za obilježavanje, doprinos pomirenju i boljoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Prema njegovim riječima, Srebrenica je jedan od najtužnijih trenutaka za BiH, region i međunarodnu zajednicu.

„Mislim da sada možemo doprineti pomirenju u budućnosti“, istakao je Kif.

Kif je na konstataciju da premijer Srbije Aleksandar Vučič i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović nisu pozitivno reagovali na rezoluciju rekao da ne želi da komentariše šta su pojedini političari rekli.

„Diskusija o ovoj rezoluciji je na početku. Diskusija tek počinje i mi smo tokom ove nedjelje htjeli da informišemo još neke zemlje o tome. Rekao sam, smisao i cilj svega je obilježavanje Srebenice, ali takođe i odavanje počasti svim žrtvama u ratu na svim stranama. Mi mislimo da su obilježavanje i pomirenje bolja budućnost za sve“, naveo je Kif.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu je nakon toga istakao da je suočavanje sa prošlošću važno i za međunarodnu zajednicu i za Ujedinjene nacije.

„Srebrenica je bila jedan od najtužnijih trenutaka u istoriji UN i sada je prilika da razmišljamo kako možemo da spriječimo ovakve događaje u budućnosti“, istakao je Kif.

Na pitanje ko piše rezoluciju Kif je odgovorio da Britanija predvodi grupu, ali da postoje procedure u Njujorku koje traju već neko vrijeme.

„Sada traje jedna etapa u razgovorima i videćemo. Biće diskusije“, naveo je Kif i ponovio da je za njega najvažnije da se rezolucija tiče obilježavanja, pomirenja i budućnosti.

Međutim, nakon toga, na pitanje ko je inicirao rezoluciju Kif odgovara da ne može da komentariše tehničke detalje.

Prema njegovim rečima, Haški tribunal se bavio presudama dok je rezolucija politička stvar koja za cilj ima „pomirenje, obeležavanje i bolju budućnost“. 

Izvor: 
b92.net