Godina povratka EU politici proširenja: Mjesta ima samo za Srbiju i Crnu Goru, ostale zemlje "na čekanju"?

U februaru predstavljanje Strategije za integraciju Zapadnog Balkana

Godina povratka EU politici proširenja: Mjesta ima samo za Srbiju i Crnu Goru, ostale zemlje "na čekanju"?

03.01.2018 - 22:32
Evropska unija

Po svemu sudeći, 2018. je godina povratka Evropske unije politici proširenja sa fokusom na Zapadni Balkan. No, čini se da Bosna i Hercegovina nije među favoritima. Zajedno sa Kosovom, Albanijom i Makedonijom, Bosna i Hercegovina će biti dio Strategije za integraciju Zapadnog Balkana, ali ne i zemlja koja bi u skorije vrijeme mogla biti dio Evropske unije. Glavni favoriti su Srbija i Crna Gora. 

Godina 2018. je godina Zapadnog Balkana, poruka je koje je posljednjih dana stigla iz Brisela.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn kazao je da će 2018. godina biti odlučujuća za zemlje Balkana. 

Visoka predstavica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini u svom blogu je takođe napisala da je 2018. ključna za Balkan u smislu konsolidovanja reformskog puta. Ona je navela da će učvršćivanje reformskog puta na Balkanu, kako bi te promjene postale nepovratne, biti važno ne samo za region, nego i za cijelu Evropu.

Kako je najavljeno iz Brisela, početkom februara će evropski komesar za proširenje Johanes Hahn predstaviti Strategiju za integraciju Zapadnog Balkana.

Kroz izjave predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera, Strategija će se ticati samo Srbije i Crne Gore, koje su najdalje odmakle na putu ka EU,  međutim, Hahn je u intervjuu za RSE rekao da će strategija ipak obuhvatiti sve zemlje Zapadnog Balkana, što uključuje i BiH, Kosovo, Makedoniju, te Albaniju.

Ipak, Brisel je jasno dao do znanja da svih šest zemalja neće pristupiti Evropskoj uniji u isto vrijeme. Kako stvari stoje Srbija i Crna Gora su favoriti, sa ciljem da postanu članice do 2025. godine.

Prema nezvaničnim informacijama iz briselskih krugova od dopisnice RSE Geraqine Tuhine, Nacrt strategije navodi rokove do kada obaveze moraju biti ispunjene, a posebno važnim ističe se normalizacija odnosa Srbije i Kosova. Mediji na Kosovu i Srbiji prenijeli su da se kao rok za to u Nacrtu strategije pominje kraj 2019.

Važni uslovi za sve zemlje su i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, ljudska prava, vladavina prava, sve ono na čemu je Evropska unija i ranije insistirala, a za šta su zemlje Zapadnog Balkana bez izuzetka redovno dobijale najlošije ocjene.

Od januara predsjedavajuća Evropskom unijom je Bugarska, koja je najavila podršku integraciji Zapadnog Balkana. U maju u Sofiji organizovati i Samit EU - Zapadni Balkan, na kojem se očekuju konkretni dogovori o jačanju transportnih, energetskih i digitalnih veza zemalja regije i EU-a. Kako su najavili, tražiće se više evropskog novca za nove autoceste, željezničke pruge i energetsku infrastrukturu, kao i finansiranje Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Nakon bugarskog samita sa Zapadnim Balkanom, u junu će se u Briselu na samitu EU donositi zaključci i konkretne odluke o budućim koracima u procesu proširenja generalno. 

"Ovo jeste godina povratka Evropske unije politici proširenja, koja predstavlja najuspešniji deo spoljne politike EU", ocjenjuje za 'Zašto' nova generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji i bivša vicepremijerka Suzana Grubješić.

Potom u julu slijedi londonski samit Berlinskog procesa, na čijem je prethodnom samitu u Trstu poručeno kako se želi pomoći Zapadnom Balkanu da se reformiše, stabilizuje i bude prosperitetan. 

Razlog su strahovanja EU da bi ako Zapadni Balkan isklizne iz evropskog voza to za promociju svojih interesa mogle iskoristiti Rusija i Kina, koje pojačavaju i ekonomski i politički uticaj na Zapadnom Balkanu.

 

Izvor: 
BNN.BA/slobodnaevropa.org