Godišnjica: Prije tri godine ubijene su Edita i Selma ....

Ubijene u kišnoj noći u centru Sarajeva

Godišnjica: Prije tri godine ubijene su Edita i Selma ....

09.10.2019 - 21:20
BiH

Na sutrašnji dan prije tri godine, u kišnoj noći 10. oktobra 2016., na jednoj od glavnih sarajevskih saobraćajnica ubijene su studentice i najbolje prijateljice Edita Malkoč (20) i Selma Agić (21). Njih je dok su prelazile pješački prijelaz automobilom pokosio Sanjin Sefić koji je tek kasnije osuđen i to na 14 i po godina zatvora. 

Sefić je kobne noći za volanom Golfa VI na glavnoj gradskoj raskrsnici kod Zemaljskog muzeja BiH prošao kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu i Editu, nakon čega se dao u bijeg. 

Iste noći je pobjegao iz BiH u Srbiju preko Graničnog prelaza Uvac prošavši tako kontrole Granične policije BiH - osam sati nakon što je za njim raspisana potjernica. Nakon ovog "skandala" Granična policija BiH potvrdila je da je pokrenut disciplinski postupak protiv četiri policajca Granične policije zaposlenim u Terenskom uredu Višegrad koji su privremeno suspendovani.

Za razliku od policijskih agencija BiH kojima je Sefić "promakao", srbijanska policija uhapsila ga je u Novom Sadu 12. oktobra.

Na izručenje Sefića čekalo se tri mjeseca sve do 9. januara. Tek krajem marta upriličeno je prvo suđenje na Kantonalnom sudu u Sarajevu kada su Sefić i njegovi pomagači u bijegu izjavili da nisu krivi. 

Suđenja su nakon toga više puta odgođena i "prolongirana", više puta zbog greške Suda. Jedan od optuženika se, naime, nije pojavio na ročištu jer već služi zatvorsku kaznu o čemu sud nije imao pojma. Više puta se na ročištima nisu pojavljivali advokati.

Tako su se unesrećene porodice Agić i Malkoč više puta vraćale u rodno Bugojno i Bosansku Krupu bez prethodnih obavijesti da suđenja neće biti. 

"Neko nas pravi budalama. Prelazimo na stotine kilometara da dođemo u Sarajevo, a ti advokati ne dođu i šta ih briga. Pa valjda postoje neke sankcije za njih. Država nam je žalosna, ovo je država bez države", izjavio je jednom otac stradale djevojke, Amir Agić.

Sefić je tek krajem septembra 2018. godine osuđen na 14 i po godina zatvora. Za vrijeme suđenja tvrdio je kako nije kriv, kako djevojke "nije vidio" te kako nije vozio brzo, a njegovi jataci su oslobođeni svih optužbi.

Porodice ubijenih djevojaka ogorčene su kaznom kao i bh. javnost.

Edita i Selma bile su najbolje prijateljice i cimerke, a njihove porodice i prijatelji i danas čuvaju sjećanje na ove uzorne djevojke.

Izvor: 
BNN.BA