Gordana Tadić imenovana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH

Imenovanje

Gordana Tadić imenovana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH

23.01.2019 - 21:32
BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) imenovalo je Gordanu Tadić za novog glavnog tužioca Državnog tužilaštva i ovu poziciju bi trebala obnašati narednih šest godina.

Gordana Tadić

Nakon diskusije, članovi VSTV-a su sa devet glasova za, dva protiv i dva suzdržana izabrali Gordanu Tadić za novu glavnu tužiteljicu na šestogodišnji mandat.

Tadić je karijeru u pravosuđu počela 1995. kao stručni saradnik u Općinskom sudu Živinice, a naredne godine počinje raditi u živiničkom Općinskom tužilaštvu gdje je od 1997. pa sve do 2003. godine je obavljala funkciju zamjenika živiničkog općinskog tužioca i radila je na svim vrstama predmeta iz nadležnosti općinskog tužilaštva.

Iz općinkog je 2003. prešla u tuzlansko Kantonalno tužilaštvo gdje je do 2011. radila u Odjelu za privredni kriminal, korupciju i utaje poreza, a od početka 2012. do kraja 2013. je obavljala dužnost zamjenika glavnog kantonalnog tužioca.

U Državno tužilaštvo je izabrana krajem 2013. i radila je na predmetima ratnih zločina, a naredne godine je imenovana za rukovodioca posebnog odjela za ratne zločine i zamjenika glavnog tužioca.

Nakon suspenzije tadašnjeg glavnog tužioca Gorana Salihovića zbog disciplinske tužbe i istrage koja je tada protiv njega vođena, odlukom VSTV-a je Tadić krajem septembra 2016. postavljena za vršioca dužnosti glavnog tužioca, koju funkciju je obnašala dvije godine i četiri mjeseca.

Od komisije za izbor novog glavnog tužioca VSTV-a, Tadić je dobila najviše bodova, odnosno 134, 2, dok su ostali kandidati Diana Kajmaković i Munib Halilović dobili 133, odnosno 131,6 bodova.

Tokom iznošenja svog programa rada na sjednici VSTV-a, Tadić je predložila spajanje odjela dva i tri Državnog tužilaštva, ali i da je plan  odsjek za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnim migracijama.

„Spojit ćemo ova dva odjela da bi se povećala efikasnost i rad Tužilaštva jer se radi o sličnim predmetima. Imamo povećan broj predmeta za trgovinu ljudima i ilegalnim migracijama“ ,rekla je Tadić i navela kako je Tužilaštvo tokom 2018. godine imalo 96 predmeta za organizovani i privredni kriminal, korupciju i terorizam.

Mi smo krenuli iz svojih redova, a najteže je raditi sa svojim kolegama. Protiv bivšeg glavnog tužioca je potvrđena optužnica a protiv drugog su dvije optužnice i vodi se glavni postupak“, dodala je.

U dijelu programa koji se odnosi na odjel za ratne zločine Tadić je kazala kako planira nastaviti rad na najsloženijim predmetima a manje složene predmete “prebacivati entitetskim tužilaštvima”, ali i kako planira poboljšati regionalnu te nastaviti saradnju sa haškim tužiocem Sergeom Brammertzom. 

Izvor: 
BNN.ba / BIRN BiH