Gordy: Ubistvo Ivanovića narušava proces pregovora između Srbije i Kosova

Vrijeme političkih ubistava još uvijek nije okončano

Gordy: Ubistvo Ivanovića narušava proces pregovora između Srbije i Kosova

18.01.2018 - 16:32
Region

Eric Gordy, profesor na Univerzitetskom koledžu u Londonu, za ‘Zašto?’ objašnjava da li ubistvo Olivera Ivanovića, istaknutog nezavisnog srpskog političara sa sjevera Kosova, može pogoršati odnose između Srba i Albanaca. 

"Vijest o još jednom političkom ubistvu predstavljala je ogroman šok za građane koji su povjerovali da je vrijeme političkih ubistava okončano. Ubistvo Olivera Ivanovića je posebno dramatično jer mijenja političku situaciju na Kosovu.

Ono, prije svega, ističe njegovu ulogu vođe sa legitimnom lokalnom podrškom koji je bio nezavisan od političke kontrole od vlade iz Beograda.

Pored toga, ono skreće pažnju na situaciju o kojoj je Ivanović uporno upozoravao: Monopol nad kontrolom enklava od strane grupe koju kontroliše Beograd i koja djeluje izvan zakona.

Zbog toga se mnoge spekulacija u vezi toga ko su ubice Ivanovića razlikuju od onoga što naglašavaju beogradski mediji.

Kratkoročno, ovo ubistvo narušava delikatan proces pregovora između Srbije i Kosova, jer postavlja pitanje da li srpsko stanovništvo u sjevernim enklavama ima legitimnog političkog predstavnika", neke su od teza koje je istakao Gordy. 

Čelnik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. 

Pored porodice i stranačkih kolega od Ivanovića se danas oprostio veliki broj građana iz cijele Srbije, koji su od jutros odavali poštu ubijenom - u tišini su palili svijeće i ostavljali cvijeće, javlja Tanjug.  

Saučešće porodici izrazili su premijerka Srbije Ana Brnabić i ministri Rasim Ljajić, Nenad Popović, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, patrijarh Irinej, gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić, kao i bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. 

Na groblje su došli Dragan Đilas, predsjednici Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, Pokreta slobodnih građana Saša Janković, Narodne stranke Vuk Jeremić, Levice Srbije Borko Stefanović, Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, kao i brojne ličnosti iz javnog života.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odat će počast Ivanoviću polaganjem vijenca na mjestu njegovog ubistva, u Mitrovici.

Izvor: 
BNN.BA / Radio Slobodna Evropa