Gotovo 50.000 demonstranata u Podgorici: Čuje se "Milo, lopove"

Tzv. "litije" SPC-a i opozicije ne prestaju već se i pojačavaju

Gotovo 50.000 demonstranata u Podgorici: Čuje se "Milo, lopove"

02.02.2020 - 21:47
Politika

Iz Mitropolije crnogorsko primorske tvrde da u litiiji kroz Podgoricu večeras učestvuje više desetina hiljada građana. Litija prolazi kroz centar Podgorice. U više navrata su manje grupice pokrenule skandiranja o Kosovu, Srbiji i pogrdnim imenima nazivali predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali čim bi takvo uzvikivanje krenulo ostali iz protestne kolone bi počeli da uzvikuju "Ne damo svetinje" i tako ih nadglašavaju. Manja grupa mlađih muškaraca u centru grada počela je da pjeva "Od Glave Zete do grada Spuža", ali im jedan od sveštenika zabranio, govoreći da je ovo litija.

Dok su prolazili pored zgrade Predsjednistva, grupa okupljenih pjevala je "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora, Milo lopove". U trenutku kada predvodnici litije stižu na Milenijum, dio kolone je još na mostu Blaža Jovanovića.

Iz hrama Hristovog vaskrsenja krenula je  večeras nova protestna litija, zbog nezadovoljnih usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Litiju ulicama Podgorice predvodi protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić.

Litiji je prethodio moleban u hramu. Litiji u Podgorici se pridruzile litije iz Danilovgrada, Spuža, Zete, Kuča, Pipera, Komana, Katunske nahije, Cevljana. Sveštenik Predrag Šćepanović je kazao da je ovo najbrojniji skup ikad kao i da brojniji ovaj hram ne pamti. Poručio da litija prođe mirno i dostojanstveno.

"Moramo biti spremni na sve provokacije. Ićićemo kroz centar grada, Ulicom Slobode, preko Milenijuma", kazao je Šćepanović.

Nikola Pejovic, urednik Svetigore procitao saopstenje Svetog sinoda: "Zbog najava i pokušaja zloupotreba dužni smo da podsjetimo na zavet sa svetih sabora da ćemo mirno braniti svetinje, bez stranačkih obilježja".

Prema riječima organizatora, ovo će biti najbrojniji skup do sada.

Izvor: 
BNN.BA/Vijesti.me