Građani iz Hrvatske sve više kupuju u BiH

Jeftiniji proizvodi ili nešto drugo?

Građani iz Hrvatske sve više kupuju u BiH

24.11.2018 - 15:12
Region

Kafa, mlijeko, kruh, duhan, voće, - samo su neki od artikala koje, zbog osjetno nižih cijena, građani Hrvatske kupuju u pograničnim dijelovima Bosne i Hercegovine. I to sve češće. I udaljene bh. šoping destinacije su zbog jeftine robe postale predmet posjeta hrvatskih građana, javlja N1. 

kupovna moć

Zbog jeftinijih proizvoda i, s druge strane, sve većih životnih troškova brojni građani Hrvatske već godinama se odlučuju za šoping u Bosni i Hercegovini. Veliki broj stanovnika Imotskog u Hrvatskoj, posebno u danima vikenda, preko GP Osoje-Vinjani Gornji, dolaze u kupovinu u Posušje. Na taj način, kažu, štede. Marica je samo jedna od mnogih koja u kupovinu ide preko granice. Kaže jeftinije je i isplativije...

"Sada smo išli samo da prošetamo i popijemo kavu, kupili smo hranu, kruh i marendu, kada smo uz granicu redovito prošetamo". No namirnice nisu jedino što kupuju. Posušje je od Imotskog udaljeno tek 12 km, stoga češće tu kupuju, ali dolaze i na večernje izlaske.

"Znamo izaći na večere, večere su im jeftinije, ručkovi i takve stvari, puno jeftinije", otkriva Marica. Kupujući već godinama, dodaju da cijene u Hercegovini padaju što se ide dublje preko granice. Kupuje se sve, od prehrambenih artikala, lijekova, odjeće, obuće, namještaja, bijele tehnike do duhana i piva. "Dođem redovito, naspem goriva, uzmem malo hrane i tako. Dva puta u mjesecu dolazim otprilike", kaže Milan Brčić.

Običaj je, kažu, prvo natočiti gorivo, a zatim u šoping. "Idem često, čim je majki mirovina, idem. Sve je puno jeftinije i gorivo i sve ostale potrepštne. Ovdje je najjeftinije kava, mlijeko, evo sad odmah idem po kavu. Kupujem sve što je jeftinije", dodaje Nedjeljko Šteko. Trenutna razlika u cijeni goriva je oko 20 feninga.

"Prije par mjeseci razlike u cijeni goriva bile su drastične kod nas i u Hrvatskoj, nekih 30 do 40 feninga, trenutno je to dosta u opadanju, jer je u Hrvatskoj zadnja dva tjedna cijena u opadanju, a kod nas su rasle cijene. Razlika je u 20 feninga trenutno, ali ljudi su vjerojatno stekli neku naviku, i u prolazu sipaju gorivo", priča Bruno Kovač, vlasnik benzinske crpke. 

Uz znatno niže cijene pojedinih proizvoda, jedan od osnovnih razloga odlaska u prekogranični šoping u BiH je povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto. Pravo na povrat PDV-a imaju strani državljani koji nemaju prebivalište u BiH, a ostvaruju ga na kupljenu robu u vrijednosti od minimalno 100 KM.

Tako su na graničnom prelazu Osoje, preko kojeg Imoćani svakodnevno odlaze u prekogranični šoping, u prvih sedam mjeseci ove godine podnesena 4.722 zahtjeva za povrat PDV-a.
 

Izvor: 
vecernji.ba