Građani Rijeke i Splita održali mimohod u spomen genocida u Srebrenici

"Da se ne zaboravi"

Građani Rijeke i Splita održali mimohod u spomen genocida u Srebrenici

10.07.2018 - 21:03
Region

Središtem Rijeke danas je prošao mimohod sjećanja u spomen na 23. godišnjicu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Mimohod "Srebrenica svijetom hodi" održan je u Rijeci pod motom "Da se ne zaboravi", osmu godinu zaredom. Povorka je krenula s Mosta hrvatskih branitelja te je preko Korza stigla do Gata Karoline Riječke, gdje su u more položene 23 bijele ruže. Građani su nosili bijele majice s dosad utvrđenim brojem žrtava tragedijeu Srebrenici - 8.372.

Osim toga, na panoima na riječkom Korzu postavljena je izložba o srebreničkom genocidu pod nazivom "Srebrenica – Memento" koja na fotografijama prikazuje dešavanja tokom tog ratnog zločina.

Srebrenica, genocid

Tradicionalnim mimohodom 8.372 gradskim ulicama Split je danas obilježio 23. godišnjicu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Građani kojima su se u jednom trenutku pridružili i švedski turisti, u povorci su prošli od Narodnog trga do Marmontove ulice te Ulicom kralja Tomislava i Hrvojevom sve do Rive, gdje su u more spustili 23 crvene ruže.

Komemoracija se održala u organizaciji Koordinacije bošnjačkih organizacija u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji pod nazivom "Ne zaboravi Srebrenicu".

Predsjednik Koordinacije Kadro Kulašin rekao je tom prilikom kako je osnovna poruka mimohoda podrška preživjelima, da suosjećaju s majkama, očevima, braćom i sestrama ubijenih te da im pošalju poruku nade, sloge, solidarnosti i mira.

"Ovakvom manifestacijom želimo senzibilizirati sredinu u kojoj živimo, ali isto tako da se o tome priča, da se neke stvari nazovu pravim imenom jer su takve kakve jesu. Mislimo da suočavanje s istinom i činjenicama može puno pomoći da se takve stvari ne ponavljaju. Na mimohodu sudjeluju ljudi različitih nacionalnosti i od te poruke nema bolje", rekao je Kulašin.

Izvor: 
BNN.BA