Građani se bore s poplavama na petu godišnjicu katastrofalnih poplava

Najteže u Prijedoru, Banja Luci, Bosanskoj Krupi, Derventi...

Građani se bore s poplavama na petu godišnjicu katastrofalnih poplava

14.05.2019 - 12:18
BiH

Građani širom Bosne i Hercegovine bore se protiv poplava koje su nanijele obilne kiše, tačno na petu godišnjicu najvećih poplava koje su zadesile balkanske prostore.

Kako su ranije najavili i meteorolozi i civilne službe zaštite, povišen vodostaj zabilježen je u sliku rijeke Bosne, od Zenice prema sjeveru zemlje, u slivu rijeke Vrbas i slivu rijeke Une na krajnjem zapadu naše zemlje.

Za razliku od poplava 14. i 15. maja 2014. godine, velika promjena vodostaja zaobišla je šire područje Sarajeva, kao i sami istok BiH, odnosno Drinu i njene pritoke, računajući na ušće Drine u Savu, odnosno regiju Semberije koja je prije pet godina bila naročito pogođena poplavama. Također, veći dio Tuzlanskog kantona je ostao pošteđen, a Hercegovina tradicionalno nema problema sa poplavama kada i ostatak zemlje.

Poplave su, ko zna koji put, prešle entitetske linije te su institucije ovih administrativnih jedinica upućene jedne na druge što saradnju čini obaveznom može biti samo benefit za građane.

Trenutno je najteža situacija u Prijedoru, Banja Luci, Bosanskoj Krupi, Bosanskom Novom, Derventi, a poplava ima i u Vitezu, Sanskom Mostu, Brčkom, Doboju, Tešnju, Žepču.

Izvor: 
BNN.BA
Tagovi: