Gradska uprava želi naplaćivati korištenje riječi "Sarajevo" na Facebooku!

"Grad zabranjenog imena"

Gradska uprava želi naplaćivati korištenje riječi "Sarajevo" na Facebooku!

19.01.2018 - 13:00
BiH

Administracija Facebook stranice "Sarajevo forever" koja okuplja 13.372 simpatizera jučer je javno objavila kako je primorana obrisati svoju stranicu jer Gradska uprava Sarajeva traži novac zbog korištenja "Sarajeva" u nazivu stranice !

Administrator stranice  sastao se s članovima Gradske uprave Sarajevo gdje su mu pojasnili da se svako korištenje imena grada Sarajeva mora platiti.

"Dobio sam od Gradske Uprave grada Sarajeva prijeteće pismo u kojem me upozoravaju da im moram platiti izvjesnu sumu novca zbog upotrebe imena Sarajevo u nazivu moje FB stranice. Ukoliko im ne budem plaćao oni će pokrenuti svoje FB timove i pravosuđe kako bi ugasili moj FB profil. I sve ostale FB stranice, koje promovišu grad, a koje u svom nazivu imaju imenicu Sarajevo dobile su identična prijeteća pisma. Radoznalost me odvela u Gradsku Upravu grada Sarajeva, gdje me je dočekala grupica ljubaznih podobnih "novinara", koji su svoja preteška novinarska pera zamijenili udobnim foteljama. Ljubazno su mi objasnili da ja ne mogu tek tako upotrebljavati ime "njihovog" grada, nego da moram platiti. Moram platiti gradu kojeg već godinama, besplatno, s ljubavi, promovišem na svim kontinentima ove male planete. Moram platiti gradu čiju istoriju, objavljujući stare fotografije, pričam svim ljubiteljima Sarajeva, moram platiti zato što govorim o sarajevskim bogomoljama, izletištima, prozorima i fasadama, spominjem olimpijadu, atentat, agresiju na Sarajevo, sarajevske česme i ulice, Miljacku i Ilidžu. Kada sam ljubaznim "novinarima" skrenuo pažnju da se plaćanje upotrebe zaštićenog imena Sarajevo odnosi na pravna lica, pozivajući se na "Sližbeni list" br.5 iz 2006.godine, dobio sam odgovor da i fizička lica moraju platiti.Upitavši ih,moram li platiti ako mom djetetu dam ime Sarajevo, dobio sam potvrdan odgovor. Upitavši ih,a ko knjigu koju napišem nazovem "Sarajevo" moram li platiti, odgovor je bio isti. Zato, dragi moji, imam dvojbu. Ili da platim reketašu, sarajevskom šeher ćehaji, ili da ugasim ovu stranicu. Besplatnom promocijom grada, čijeg se imena bojim spomenuti, nisam ništa zaradio pa nemam čime ni platiti. Međutim, dok, u afektu, pišem ovu obavijest, pade mi na pamet ideja da u inat sarajevskom šeher ćehaji i njegovim poslušnicima, a za ljubav onih koji vole Sarajevo preuzmem i dalje posao koji bi trebali obavljati Skakini "novinari" i nastavim objavljivati fotografije Sarajeva pod novim nazivom "GRAD ZABRANJENOG IMENA", navodi administrator stranice čija objava je izazvala žestoku raspravu u javnosti.

 Administrator je dodao da je sreća što "ova postava" nije ranije vladala u Gradu, jer bi onda i Kemalu Montenu naplatili za pjesmu "Sarajevo ljubavi moja".

Pomenuta FB stranica još uvijek nije ugašena, a mnogi korisnici društvenih mreža tvrde kako je riječ o "nevjerovatnom potezu" Gradske uprave.

Izvor: 
BNN.BA