Gratz: Za deblokadu institucija potrebne su izmjene Ustava BiH

Zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH

Gratz: Za deblokadu institucija potrebne su izmjene Ustava BiH

16.01.2018 - 18:33
Politika

Zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH Dennis Gratz ponudio je "mapu puta" ka rješavanju ustavne krize u Bosni i Hercegovini, te je zatražio od vladajućih političkih struktura da preduzmu konkretne mjere kako se ustavni poredak ne bi našao u "ćorsokaku" nakon izbora 2018. godine. 

- Prvi korak je izmjena Ustava Bosne i Hercegovine gdje će biti ukinuta etnička nominacija kandidata za Predsjedništvo, te svedena na izbor dva člana iz FBiH i jednog člana iz RS-a. Drugi korak je izmjena sistema Doma naroda Parlametnarne skupštine BiH, gdje će biti osigurana minimalna garantovana predstavljenost pripadnika sva tri konstitutivna naroda i Ostalih iz oba entiteta - kazao je Gratz.

Dodao je da zatim slijedi izmjena Izbornog zakona BiH, gdje će biti usvojene suštinske izmjene tog propisa, na način da bude osigurana veća kontrola i zaštita izbornog procesa.

Također, Gratz smatra da je potrebno usvojiti okvir za izbore u Mostaru na temelju platforme "Naš Mostar" koja predviđa direktni izbor gradonačelnika i dogradonačelnika, te 35 vijećnika iz jedinstvene izborne jedinice. 

- Na kraju, potrebno je osigurati da federalni Dom naroda bude sastavljen na način da svaki kanton ima predstavnika iz četiri grupe - tri konstitutivnih naroda i Ostalih, a da pritome bude osigurana proporcionalnost u skladu sa Popisom stanovništva. Konačno, kantonalne skupštine moraju imati garantovani minimum predstavnika konstitutivnih naroda i Ostalih u skladu s brojem pripadajućih predstavnika u Domu naroda, kako bi se izbjegla nepopunjenost Doma. Uz te izmjene strukture Doma naroda i obaveznih kvota kod kantonalnih skupština, potrebno je utvrditi automatsko delegiranje koje CIK realizira po službenoj dužnosti ukoliko skupštine ne izvrše izbor u određenom zakonskom roku - zaključio je Gratz.

Pozvao je da se stranke na vlasti konačno usaglase o redu koraka i predstave javnosti barem raspored propisa i izmjena važeće norme, kako se stalnim "preklapanjem" u javnom diskusiji javnost ne bi zamajavala neizvedivim i po "redu koraka" neprihvatljivm prijedlozima, saopćeno je iz Naše stranke. 

Izvor: 
Fena