Gutić razgovarao sa radnicima Tvornice transportnih uređaja

Premijer Tuzlanskog kantona

Gutić razgovarao sa radnicima Tvornice transportnih uređaja

01.06.2015 - 13:12
Politika

Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Bego Gutić obratio se danas okupljenim radnicima Tvornice transportnih uređaja (TTU), koji su ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona protestovali povodom najavljenog pokretanja stečajnog postupka u ovoj firmi.

U svom obraćanju radnicima premijer Gutić je rekao da je Vlada učinila sve što je bilo u njenoj moći da pomogne Tvornici transportnih uređaja. 

- Ispunili smo ono što je Sindikat TTU-a od nas tražio prije nekih mjesec dana. Nažalost Uprava Društva nije uradila ono što se od nje očekivalo. Propustili su rokove da izvrše reprograme dugovanja i time stvore preduslove da uđu u finansijsku konsolidaciju koja podrazumijeva i otvaranje zaštićenog računa za poslovanje firme. Ono što nam sada jedino preostaje jeste pokretanje stečaja u Tvornici transportnih uređaja -  kazao je Gutić.

Dodao je da će se u tom postupku otvoriit novi račun za poslovanje te da je to jedini način da se iznađe strateški partner koji će pokrenuti proizvodnju. 

- Već imamo zainteresiranih stranih i domaćih strateških partnera koji su spremni da nakon stečaja uđu u TTU. Naime, niko ne želi da ulazi u firmu i preuzima obaveze za koje nije sigran kolike su, dok kopovinom u stečaju tačno se zna šta i za koju cijenu se kupuje -naveo je Gutić. 

Od 2003. godine Vlada je Tvornici transportnih uređaja Tuzla za ekonomsku samoodrživost i penzionisanje radnika dala oko 3,5 miliona KM, od čega je samo u protekle dvije godine odobrila oko 680.000 KM. 

U  razgovoru sa radnicima premijer je istakao da na ovakvim skupovima nema mjesta političkim porukama koje su se mogle čuti prije njihovog sastanka. 

- Nijedan, pa ni sindikat TTU-a, ne bi trebao da se bavi pitanjima kao što je rekonstrukcija Vlade. To je stvar Skupštine Kantona i prava i ovlasti koje ima premijer - rekao je Gutić, ističući  da političke poruke i instrukcije samo mogu dodatno usložniti situaciju, a nikako doprinijeti njenom razrješenju, saopćeno je iz Vlade TK-a.
 

Izvor: 
Fena