Hadžić: Od akciza je otvoreno nekoliko dionica autoputa ali na "YouTube"

Ekonomski analitičar

Hadžić: Od akciza je otvoreno nekoliko dionica autoputa ali na "YouTube"

01.02.2020 - 16:45
Politika

Prvog februara navršavaju se dvije godine kako su nam povećane putarine na gorivo, poznate u javnosti kao "akcize", pod izgovorom pokretanja cestogradnje u BiH, naveo je makroekonomski analitičar Faruk Hadžić. Putarine na gorivo povećane su za 0,18 KM po litri zbog, kako su tada navodili predstavnici vlasti, cestogradnje uprkos žestokom protivljenju javnost i dijela struke.

"Sve ono što sam upozoravao sa kolegama, koje čine progresivni dio struke, kao i apelovao prije povećanja, ali i kasnije da će doći do rasta cijena goriva, hrane, prevoza, povećanja troškova života, a da neće doći do cestogradnje, pokazalo se tačnim. Doduše, otvoreno je nekoliko dionica, ali na Youtubeu", navodi Hadžić.

"U međuvremenu, prikupljeno je dodatnih oko 550 miliona KM koje nisu uložene u cestogradnju, ali jesu zato podignuti krediti, a pitanje je ko će te kredite vraćati, jer nam ljudi masovno napuštaju državu svaki dan. Da li je slučajnost ili ne, ali od 2018. godine, kada su povećane putarine (akcize), krenulo je masovno iseljavanje iz BiH. Samo u toj godini je izdato rekordnih 53.000 dozvola za naše građane u EU. A da li se rađa više djece, kako su nam obećali političari, to vi zaključite. Neka nam je sretan svima prvi februar".

Izvor: 
BNN.BA/N1