Hag odlučio: Šešelj nema pravo na žalbu

Nakon uložene žalbe

Hag odlučio: Šešelj nema pravo na žalbu

28.11.2018 - 12:51
Politika

Žalbeno vijeće Mehanizma u Hagu odbilo zahtjev lidera SRS Vojislava Šešelja da mu se omogući pravo na žalbu na drugostepenu presudu.

Podsjetimo, tom presudom Šešelj je zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini, u aprilu ove godine osuđen na kaznu zatvora od 10 godina. Šešelj je tražio pravo na žalbu i određivanje roka za žalbu, s obzirom da mu je drugostepenom presudom preinačena prvostepena oslobađajuća presuda u osuđujuću. 

Međutim, za razliku od domaćeg pravnog sistema i sistema većine država svijeta, Statut i sudska praksa mehanizma ne poznaju žalbu u trećem stepenu, čak i u slučaju da je prvostepena presuda preinačena na štetu okrivljenog. 

U obrazloženju žalbenog vijeća, kojim presjedava sudija Teodor Meron, napominje se da Statut Mehanizma omogućava reviziju presude - pod određenim uslovima, kao što je to bilo u slučaju protiv Veselina Šljivančanina, koji je prikazao da je njegova drugostepena presuda bila neodrživa. 

Prema stavu žalbeniog veća Šešelj je svoje argumente iz zahtjeva ograničio na traženje prava na žalbu, bez obrazloženja nedostataka i grešaka u postojećoj presudi, zbog čega je njegov zahtev odbijen. 

Šešelj je proglašen krivim po tri od devet tačka optužnice. Pošto se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, Šešelj neće služiti izrečenu kaznu u zatvoru. 

Šešelj je u pritvorskoj jedinici Haškog trinunala proveo skoro 12 godina, od febraura 2003. godine kada se dobrovoljno predao tribunalu , do sredine novembra 2014. godine. 

Izvor: 
b92.net