Hahn: Stanje medijskih sloboda na Balkanu zabrinjavajuće

Regionalna konferencija "Izazovi medijskih sloboda"

Hahn: Stanje medijskih sloboda na Balkanu zabrinjavajuće

12.06.2015 - 18:59
BiH

Stanje medijskih sloboda na Balkanu je postalo zabrinjavajuće i treba mu se što prije posvetiti - izjavio je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn na današnjoj regionalnoj konferenciji "Izazovi medijskih sloboda" Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u Sarajevu.

Medijske slobode na Balkanu, prema Hahnu, zabrinjavaju Evropsku komisiju, posebno kada se vlade regiona miješaju u rad i prijete nezavisnosti javnih emitera, javlja BIRN. 

- Suočavamo se s važnim izazovima koje treba hitno riješiti - poručio je Hahn prilikom video obraćanja na BIRN-ovoj regionalnoj konferenciji. 

Pored vlada koje ometaju rad, Hahn smatra da se trebaju uložiti dodatni napori na osiguranju političke i finansijske neovisnosti javnih emitera, te ojačati regulatorne agencije i osigurati brže funkcioniranje tijela za samoregulaciju. 

Komesar Hahn je rekao da će nastaviti vršiti pritisak na vlade zemalja regiona da unaprijede stanje. 

- Postoji potreba da se riješi pitanje ekonomskog pritiska na medije, uključujući transparentnost vlasništva nad medijima i sprečavanje monopolizacije - kazao je Hahn, istaknuvši i da treba osigurati transparentnost vladinog oglašavanja. 

Prema riječima Hahna, sloboda izražavanja i medija su suštinsko pitanje evropskih integracija. 

- Sloboda govora, kao i informirani i profesionalni mediji su neophodni za demokratsko društvo jer su bitni za građane koji donose odluke o budućnosti zemlje. Bez medija, javnost ne može prosuditi opcije niti ocijeniti političke lidere, a opasne predrasude i zablude rastu i potkopavaju prilike za mir i stabilnost - rekao je Hahn. 

Regionalna konferencija "Izazovi medijskih sloboda" dio je obilježavanja 10. godišnjice rada BIRN-a. 

- Želim čestitati i zahvaliti se BIRN-u na njegovim naporima i doprinosu slobodi izražavanja i medija na Balkanu. Bolje od mene ste upoznati sa moći slobode izražavanja i medija, kao i složenih prijetnji s kojima se mediji suočavaju u vašim zemljama. Podrška profesionalnom novinarstvu u ovom smislu te obuka novinara su od ključnog značaja. BIRN je jak partner u regionu koji nudi različite usluge s ciljem da izgradi i ojača kvalitetan tim novinara diljem Balkana - naglasio je Hahn. 

Direktori BIRN-a i medijski stručnjaci okupili su se u Sarajevu kako bi razgovarali o problemima u ovom sektoru. Na konferenciji je sačinjen set preporuka za vlade zemalja Balkana, u cilju popravljanja stanja medijskih sloboda. Preporuke su rezultat zajedničkog napora više od 30 medijskih radnika i stručnjaka koji su se okupili u Sarajevu.

Oni su diskutirali o pravima radnika, državnom finansiranju medija i javnim emiterima, medijskom tržištu, transparentnosti vlasništva nad medijima, te zastupljenosti ranjivih i marginaliziranih grupa u medijima. 

Sastanak u Sarajevu je dio Foruma organizacija civilnog društva zapadnog Balkana, zajedničkog projekta koji sprovode Fondacija Friedrich Ebert i Institut Karl Renner iz Beča, a u saradnji s Federalnim ministarstvom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije. 

Preporuke što će biti predstavljene u Sarajevu postat će dio šireg paketa koji će biti prezentiran u augustu na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču. 

Samit je nastavak takozvanog berlinskog procesa koji je pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel u augustu prošle godine, kako bi pokazala političku opredijeljenost širenju Evropske unije na zemlje zapadnog Balkana. 

Izvor: 
Fena