Halid Genjac pune 22 godine zastupnik u državnom parlamentu !

Život na budžetu

Halid Genjac pune 22 godine zastupnik u državnom parlamentu !

21.01.2018 - 15:53
Politika

Halid Genjac iz Stranke demokratske akcije (SDA) pune 22 godine živi na budžetu Bosne i Hercegovine, a isto toliko godina je zastupnik u državnom parlamentu.

Ginekolog po struci, Halid Genjac se 1990. godine pridružuje SDA gdje je do danas obavljao pozicije potpredsjednika, predsjednika političkog savjeta, predsjednika Općinskog odbora te predsjednika Glavnog odbora čiju funkciju obnaša i danas. 

U periodu od 1996. do 1998. godine SDA Genjca postavlja na mjesto zamjenika predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH gdje mu se mandat produžava i na period 1998.- 2000.godina.

Od 2000. do 2002. Genjac prelazi na mjesto delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega do 2006. godine sjedi na poziciji predsjedavajućeg kluba Bošnjaka.

Od 2006. do 2010. godine Genjac je zastupnik u predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kao i u periodu 2010. - 2014. gdje je delegat - predsjedavajući kluba Bošnjaka.

Genjac je danas, 22. godinu zaredom u klupama Parlamentarne skupštine BiH, a u SDA je predsjednik Glavnog odbora SDA i zamjenik na poziciji generalnog sekretara stranke.

Podaci Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) ranije su potvrdili kako je Genjac, tokom obavljanja javnih funkcija, u isto vrijeme i uvećavao svoju imovinu.

Iako je Genjac od 2000. godine četiri puta bio kandidat za državni parlament - samo jednom je izabran glasovima građana: za ostale mandate su ga delegirale kolege iz federalnog parlamenta u državni Dom naroda. 

Genjac je u imovinskom kartonu 2002. godine napisao da zajedno sa suprugom Sadikom ima stan i garažu u Sarajevu te da posjeduje dionice vrijedne skoro 11.000 KM. Nakon četiri godine na listu imovine dodao je automobil Volvo od 10.000 KM i 231 dionicu u Investicionom fondu ABDS. Prema podacima Sarajevske berze, ove su dionice tada na tržištu vrijedile oko 47.000 KM.

Do 2010. godine Genjac je stekao još jedan stan, a stari Volvo je zamijenio za BMW X3, dok je supruga Sadika dopisala Toyotu Yaris. Automobile je procijenio na ukupno 45.000 KM. Kasnije je dodao i ušteđevinu od 120.000 KM te naslijeđenu kuću sa zemljištem u Visokom. Supružnici Genjac svaki mjesec zajedno zarade skoro 7.500 KM. Genjac je novinarima CIN-a rekao da mu je politika jedini izvor prihoda i da je sve stekao u skladu sa zakonom. 

Tokom svog "zastupničkog mandata", Genjac se okušao i u privatnom biznisu, ali to nije dugo trajalo. Sa kolegama iz Parlamenta - Miloradom Živkovićem iz SNSD-a i Mirsadom Đugumom iz SBB-a 2011. godine formirao je kompaniju za čuvanje matičnih ćelija - CORD iPS d.o.o. Ova poslovna koalicija nije dugo trajala jer su se Genjac i Đugum ubrzo povukli iz biznisa.

Građani BiH su se na društvenim mrežama našalili kako upravo Genjac, u političkom zatišju, već dvije decenije na državnom budžetu stiče ozbiljne cifre: 22 godine x 12 mjeseci x 3.000 KM = 792.000 KM neto.

"Da li biste vi nešto mijenjali u BiH da ovako zarađujete?!", samo su neki od komentara građana.

Iako još uvijek nije poznato s kojim kandidatom će SDA izaći na opće izbore ove godine za mjesto u Predsjedništvu BiH, jedno od imena koje se sve više pominje je upravo - Halid Genjac.

Izvor: 
BNN.BA/CIN