Halilović: Bošnjaci trebaju državnu a ne kantonalnu politiku, trebamo tražiti specijalni status Sandžaka i BiH

Strategijska politika je ona koju predlaže predsjednik BPS-a

Halilović: Bošnjaci trebaju državnu a ne kantonalnu politiku, trebamo tražiti specijalni status Sandžaka i BiH

16.02.2020 - 22:22
Politika

Reagujući na izjave predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, predsjednik BPS-a Sefer Halilović, večeras se oglasio poručujući da Bosna i Hercegovina, kao dio svoje strategijske politike, što prije mora pokrenuti svoju politiku izvan okvira kantona, te je usmjeriti na državni nivo. Također, Halilović je poručio da Bosna i Hercegovina mora, u političkom a ne fizičkom smislu, vratiti svoju politiku gdje god živi bošnjački narod i bosanska zemlja koja je silom preoteta, posebno apostrofirajući prostor Sandžaka i tamošnjih 500.000 Bošnjaka. U nastavku prenosimo stav predsjednika BPS-a:

"Ako predsjednik Srbije poteže pitanje manjeg bh.entiteta, na kojeg Srbija nema nikakvo ni političko, ni historijsko, ni moralno ni pravno pravo, zaista nije jasno zašto Bosna i Hercegovina, jasno i glasno, ne pokrene pitanje Sandžaka i 500.000 Bošnjaka koji su, do prije svega 100-njak godina, bili zvaničan dio države Bosne. Ta zemlja i ti ljudi su preoteti od Bosne, razdijeljeni između Srbije i Crne Gore i niko iz Bosne i Hercegovine, nikada, taj teritorij i taj narod nije tražio nazad - makar kroz specijalne veze, poseban status, posebne ugovore, dodjeljivanje državljanstva svima, pravo na školovanje i sl.

Pogledajmo kako se Hrvatska odnosno prema bosanskim Hrvatima - kao da su njihovi, pogledajmo kako se Srbija odnosi prema bosanskim Srbima - oni taj narod koriste kao faktor za realizaciju velikodržavnih projekata, iako na to nemaju nikakvo historijsko-pravno pravo. Za to isto vrijeme mi ostavljamo po strani naših 11 gradova i 500.000 Bošnjaka koji bi danas, da Bosna i Hercegovina sa njima ima specijalne veze - kao što bi morala, bili najbolji garant da će Srbija sjediti mirna, i da razni "dodici" ne bi smjeli ni pomisliti, kamoli organizovati referendum.

Bosna i Hercegovina treba snažnu, odgovornu, vizionarsku politiku. Ne može se kantolanim mozgovima voditi država, niti se može stalnim unutrašnjim sukobima praviti budućnost. Strategija zahtijeva znanje, ozbiljnost, hrabrost i vizionarstvo. Treba se vratiti na Rašku i Lim u političkom, ne fizičkom smislu, a ne voditi bitku na Kozjoj ćupriji i Miljacki." - napisao je predsjednik BPS-a Sefer Halilović, što je izazvalo ogromnu podršku građana Bosne i Hercegovine, dijaspore i Sandžaka.

Izvor: 
BNN.BA