Halilović (BPS): Elektronsko glasanje je nulti zahtjev demokratije

Predsjednik BPS-a o elektronskom glasanju

Halilović (BPS): Elektronsko glasanje je nulti zahtjev demokratije

01.06.2020 - 22:03
Politika

Povodom predstojećih općinskih izbora 2020.godine, za koje postoje vrlo moguće opcije i da ne budu održani iz poznatih razloga (HDZ BiH i SNSD), predsjednik BPS-a oglasio se na svom zvaničnom Facebook nalogu. Tom prilikom Halilović je, kao predsjednik BPS-a, potencirao jedno drugo pitanje koje je važnije: elektronsko glasanje, odnosno sigurnost glasa svakog građanina Bosne i Hercegovine. Ukoliko ne bude sigurnog glasa, obezbjeđenog od krađe, izbori će biti samo legimitizacija krađe izbora koje smo i do sada gledali od 1996 - 2018.godine. U nastavu, prenosimo Halilovićev stav.

Sefer Halilović, BPS

- Stranke su postale jače od države, a državni organi su sada, zapravo, izvršni stranački organi. Ovo je vrlo opasno stanje u državi u kojoj je gotovo svaki građanin svjestan da državne institucije ne znače ništa, jer tamo se ništa ne odvija po pravima i zakonu, već po odluci različitih stranaka.

Krećemo u žestoku kampanju za elektronske izbore i glasanje, za video nadzore svih izbornih mjesta, odnosno idemo u kampanju za suštinu demokratije kroz koju ćemo narod osloboditi straha kako i za koga glasati, dati ljudima prostor da skinu okove koje nose 30 godina.

Elektronski glas, sloboda ljudima, sloboda državi od stranačkog aparata, sistem koji prepoznaju ljude i njihova prava, a ne ljudi koji "vagaju" kome će dati pravo ili ga neće dati.

Demokratija i pravo na siguran, nepokraden glas, jedina je šansa našeg društva da izađe iz nedemokratske jame. Borimo se za prava ljudi, da imaju dostojanstvo i život vrijedan čovjeka, a svaki čovjek poslije odlučuje hoće li ga živjeti kao Bošnjak, Srbin, Hrvat, Ostali - istakao je predsjednik BPS-a Sefer Halilović.

Izvor: 
BNN.ba