Halilović: Prvo podjela migrantske krize i zaštita granice, tek onda Vijeće ministara BiH

Reakcija predsjednika BPS-a, Sefera Halilovića, na migrantsku krizu u BiH

Halilović: Prvo podjela migrantske krize i zaštita granice, tek onda Vijeće ministara BiH

11.12.2019 - 15:48
Politika

- Vijeće ministara BiH se ne bi smjelo formirati dok se, uz državne pozicije, ne podijeli i teret migrantske krize na oba bh.entitete i sve federalne kantone. Ovo je ozbiljno državno pitanje jer se Bošnjacima podvaljuje jedna vrsta zatvorenosti, sutra će neko humanitarnu koncentraciju migranata zlonamjerno povezati sa koncentracijom "radikalizma", a prekosutra će se to protumačiti željom za "islamskom državom" itd - napisao je na svom zvaničnom FAcebook page-u, predsjednik BPS-a, Sefer Halilović te dodao:

- Migranti su problem Bosne i Hercegovine. Nova parlamentarna većina u Parlamentu BiH treba postići dogovor oko svih državnih pitanja:

1. Stroga zaštita granice te ojačavanje DGS-a i OS BiH
2. Raspodjela migranata na dva bh.entiteta i sve federalne kantone (Sarajevo, "Žalužani" Banja Luka, bivša kasarna Čapljina itd)
4. Hitna politička akcija sa Srbijom da prestanu propuštati migrante u BiH jer će ih BiH početi vraćati u Srbiju, jednako masovno

Ozbiljna je ovo politička, sigurnosna i zdravstvena situacija koja se, nažalost,  potura samo Bošnjacima - zaključioje Halilović.

Izvor: 
BNN.BA