Halilović: "Tužilaštvu KS je slučaj ćevabdžinice Mrkva važniji od političkih ubistava. Eto gdje živimo."

Zastupnici Semir Halilović i Zvonko Marić upozorili na loše tendencije u radu Tužilaštva KS

Halilović: "Tužilaštvu KS je slučaj ćevabdžinice Mrkva važniji od političkih ubistava. Eto gdje živimo."

29.02.2016 - 21:09
Politika

Danas se pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo našao izvještaj o radu Tužilaštva Kantona Sarajevo za 2015.godinu. Iako su svi zastupnici Skupštine KS, džentlmenski, odlučili dati delkarativnu podršku radu ove institucije, neki od njih uputili su jasne kritike radu ovog državnog organa dok su drugi djelovali kao da se nalaze u osnovnoj školi. 

Sama tačka podnošenja i rasprave o izvještaju rada Tužilaštva KS na samom početku izazvao je buru jer se predsjednica Skupštine KS Ana Babić prilično izgubila u vođenju sjednice pa je u jednom momentu, mimo poslovnika o radu Skupštine, kazala "prekidam sjednicu" nakon čega je bila izložena čitavoj salvi kritika mnogih zastupnika. 

Zanimljivo zastupnici Naše stranke željeli su da se rasprava o radu Tužilaštva KS odgodi ali njihov prijedlog nije prošao jer je za njega glasalo tek pet zastupnika. Zastupnici SDA i njihov šef kluba Mirza Čelik kazao je da "što se tiče SDA tužiteljica Burzić ne mora usmeno podnijeti izvještaj". 

Nakon toga riječ su uzeli zastupnici BPS-a Semir Halilović, SBB-a Zvonko Marić i DF-a Mirsad Pindžo koji su zatražili da se rasprava vrati u redovan tok, te da glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić pred Skupštinom KS podnese izvještaj, odgovori na pitanja te da se potom otvori parlamentarna rasprava. 

Prvi za riječ se javio zastupnik BPS-a Semir Halilović koju je tužiteljicu Burzić upozorio da Tužilaštvo KS u ovoj godini gubi predmete 5% više nego u prethodnoj što aludira na paušalno podizanje optužnica i loše istrage. Burzić je odgovorila da tužiloca ne treba da briga kakva je biti sudska odluka po pitanju optužnice na šta joj je Halilović kazao da tužioce to itekako treba da briga jer se postupci vode na račun budžeta a pokazuje se da se bespotrebno maltretiraju i progone mnogi ljudi.

Halilović je nadalje oštro kritikovao rad Tužilaštva KS jer ne procesuiraju politička ubistva i svjesno ih guraju u slučaj zastare kao što rade i sa svim velikim privatizacijsko-korupcijskim predmetima "Hidrogradnja", "Sarabon", "Feroelektro" itd. "Postoje u dva slučaja političkih ubistava, "Halilović" i "Ugljen" odgovorni ljude. Tužilaštvo BiH i SIPA su Vam pružili pomoć, ali Vi i dalje vodite istrage protiv NN lica kao što su to radili i Vaši prethodnici Branko Šljivar i Munib Bisić" kazao je Halilović dodajući da se Tužilaštvo KS umjesto ubistvima bavi perifernim slučajem "kriminala u ćevabdžinici Mrkva".

Za riječ se potom javio zastupnik SBB-a Zvonko Marić koji je podržao Halilovićevu diskusiju u vezi hitnoće procesuiranja političkih ubistava, ali i drugih ubistava koja su i dalje nerazjašnjena. Marić je, nadalje, kritikovao rad Tužilaštva KS u predmetu "Gras" jer su podigli optužnicu za dvije autopraonice ali nisu za 150.000.000KM gubitaka koje su odgovorna lica, a to nije Ibrahim Jusufvranić, počinila u ovom javnom preduzeću. 

Burzićeva na ovakve direktne i analitične kritike Halilovića i Marića nije imala odgovor pa je uglavnom vrijeme provela odgovarajući na prilično besmislena pitanja zastupnika Amela Mekića koji je tužiteljicu Burzić pitao "zašto nema racija" ili "da nam Vi napišete zakon a mi ćemo ga usvojiti" što je izazvalo priličan smijeh u sali Skupštine KS. 

Na kraju svi zastupnici Skupštine KS su usvojili izvještaj o radu Burzićeve kao šansu da se pokaže s obzirom na njena velika obećanja. Burzićevoj je, također, prigovoreno jer je "izvještaj" o radu Tužilaštva KS podnijela prije u medijima nego li u Skupštini KSa ona sama je pred zastupnicima Skupštine KS najavila da će ove godine izvršiti veliki broj, očekuje se na hiljade, obustava postupaka čime će građani KS ostati oštećeni za svoja potraživanja. 

Autor: Maja Kundačina/BNN

 

Izvor: 
BNN.BA