Haos unutar SDA: Čengić saznao šta je protiv njega pisao Izetbegovićev savjetnik Muslimović

Prijatelji Alije Izetbegovića Hasan i Halid Čengić te Senad Šahinpašić, bili su meta najprljavijih konstrukcija Fikreta Muslimovića

Haos unutar SDA: Čengić saznao šta je protiv njega pisao Izetbegovićev savjetnik Muslimović

12.06.2018 - 10:28
Politika

Unutar SDA započeo je veliki, tinjajući rat između organa SDA koje kontroliše Hasan Čengić (Novi Grad i dr.) i onih kadrova koji su pod kontrolom Bakira Izetbegovića. Razloga je puno, a novi motivi izviru gotovo svakodnevno. Najnoviji motivi su tajne informacije koje je pisao četnički špijun Fikret Muslimović, a u kojima je prijatelje Alije Izetbegovića: Hasana Čegnića, Senada Šahinpašića i Halida Čengića praktično proglasio lopovima i švercerima. Čengić je, vjerujemo, doznao ove informacije zbog čega se sukob klanova u SDA još više produbio. Već sada je jasno da će, zbog Fikreta Muslimovića, SDA završiti još dodatno podjeljenija i sa još više sukoba nego li ikada. Hoće li se Izetbegović odreći usluga četničkog špijuna koji se, vjerovali ili ne, sakrio u Muzeju "Alija Izetbegović" iako je napisao naprljavije informacije protiv zatvorskih drugova Alije Izetbegovića! 

U nastavku pročitajte šta je Muslimović napisao o Čengićima, Šahinpašiću i drugima...

"Nakon demokratski provedenih izbora za predsjednika SO Foča postavljen je Taib Lojo, elektroinžinjer i ugledni građanin, potpredsjednik SDA za Foču. Međutim, od samog početka najveći politički uticaj u SDA, a i u političkom životu Foče imaju Senad Šahinpašić "Šaja" i Čengić Halid, koji su i rodbinski povezani. Od samog dolaska na vlast, oni okupivši oko sebe rodbinu i prijatelje, počinju sa raznim malverzacijama i švercom koji im donosi ogromne sume novca.  U šverc oružjem uključuju i Šljivo Aziza i širi krug njima odanih ljudi, tako da muslimanski narod ovog kraja, u strahu od četničke opasnosti koja im sve više prijeti, daje onima koje su izabrali da štite njihove interese i posljednju paru za nabavku oružja, pa puške koje im prodaju Šahinpašić i Čengić plaćaju po cijeni od 1200 do 1500 DM. Prema nekim saznanjima u Foči je preko SDA došlo 5200 pušaka koje su Šahinpašić i Čengić prodali."- napisao je Fikret Muslimovićo ocu Hasana Čengića, Halidu, i Senadu Šahinpašiću koji su, sva trojica, bili izuzetno bliski prijatelji Alije Izetbegovića.

- Danas fočanskih Muslimana, koji su tada izbjegli iz Foče, ima u skoro svim slobodnim gradovima BiH, a najviše ih je u Sarajevu, Goraždu, Konjicu, Zenici, Visokom, Kaknju i Jablanici, a mnogi su našli utočište i u inostranstvu. Za to vrijeme tandem Šahinpašić i Čengić sa novcem dobijenim od prodaje oružja bježe iz napadnute Foče, Šahinpašić u pravcu Goražda, a Čengić u selo Jabuka podno Jahorine. Šahinpašić iz Goražda odlazi u Baško Polje i tamo  organizuje logistički centar za pomoć narodu Foče. Oko sebe okuplja neuke i nepismene osobe koje su mu potpuno odane i izvršavaju sve njegove naloge. - nastavlja Muslimović o prijateljima Alije Izetbegovića.

- Čengić Halid je sebi obezbjedio mjesto glavnog logističara u logističkom centru Visoko. Za to vrijeme Senad Šahinpašić i Raho Subašić su protjerani iz Baškog Polja, te odlaze u Tarčin i formiraju logistički centar. Šahinpašić dobija funkciju glavnog logističara za jugoistočnu Bosnu, a Subašić za Foču. Svi se smještaju u Tarčin u dobro opremljene i snadbjevene kuće.  U kuhinji na Grepku postavljaju svoje rođake kako bi mogli prikriti manjkove hrane i humanitarne pomoći. Prema nekim saznanjima na Grepku je potrošeno toliko hrane kao da je svakom borcu dodijeljeno po 5 obroka dnevno. Kada je sve ovo urađeno u Tarčinu i Pazariću pod tuđim imenima otvaraju 3 prodavnice, a u Zenici u naselju Crkvice registruju i otvaraju PP "Barba." Tako se uvezuje trgovačkošvercerski lanac pod kontrolom Šahinpašića i Čengića i to od Visokog preko Tarčina do Grepka. - tvrdi Muslimović za prijatelje kako Alije tako i Bakira Izetbegovića.

Da li je sve što je Muslimović ovdje napisao bilo tačno ili ne, svakako će raspraviti onda i danas viđeniji funkcioneri i članovi SDA kada, ovih dana, budu raspravljali na ovu temu.

Postavlja se pitanje zašto Muslimović, kada je pisao i "znao" ove informacije, nije protiv svih lica za koja je "znao" da čine teška krivična djela, podnio krivičnu prijavu? Da li je Muslimović, kao i obično, pisao svoje "informacije" da bi zavađao Bošnjake i sebi krčio prostor "prvog dvorjanina"!?

Inače, Muslimović se nije zaustavio na pisanju protiv samo gore pomenutih članova i osnivača SDA. Našao je vremena i za blaćenje Hasana Čengića, Salema Šabića, Irfana Ajanovića i drugih o kojima je, nazivajući ih švercerima, napisao sljedeće:

"Ponašanje Muslimana i Hrvata iz BiH koji se nalaze na službenim zadacima u Hrvatskoj je veoma loše. Jednu kategoriju čine bivši funkcioneri i menadžeri koji se bave privatnim biznisom, švercuju konjukturnu robu u BiH po logici ratnog profiterstva, posežući za robom i iz humanitarne pomoći, otvaraju privatne firme i slično. Takvi obično pričaju kako se "ubiše radeći za BiH," pokušavajući time zamaskirati svoje nečasne postupke. Izvori pominju da u tom kontekstu pažnju na sebe privlače, naprimjer, u Zagrebu – Irfan Ajanović, Salem Šabić i Hasan Čengić, u Splitu- Enver Hodžić (iz Hrasnice) i Senad Biščević (iz Sanskog Mosta), a u Trogiru – braća Hubijar (iz Travnika), koji su i domovnice dobili bez problema."

Ostaje da se vidi kako će Hasan Čengić, koji je i danas i onda, jedan od najuticajnijih ljudi u SDA, ali i Islamskoj zajednici BiH, reagovati na ovakve napise koji, istiniti ili ne, sasvim sigurno otvaraju rat protiv četničkog špijuna Fikreta Muslimovića koji je danas savjetnik i saradnik Bakira Izetbegovića.

Izetbegović će se, sigurno je, naći pred velikim sukobima u SDA jer nekoliko izuzetno jakih općinskih organizacija u SDA, odbija bilo kakvu poslušnost Izetbegoviću, a upravo te organizacije kontroliše Čengić.

Nakon što su doznali za piskaranja Izetbegovićevog Muslimovića, sigurno je da će Čengić krenuti u još žešći sukob protiv Izetbegovića, Muslimovića i njihove ekipe što će, sigurno je, jako uticati na loš rezultat SDA koji se u oktobru 2018. godine očekuje.

Treba napomenuti da je upravo Čengićevim uticajem od SDA nastala A-SDA, zatim stranka koju je osnovao špijun AID-a Ademović Kemal i dr., a da se unutar SDA stvorilo jezgro za formiranje još jedne, nove stranke nakon izbora 2018. godine više nije nikakva tajna. Na Izetbegoviću će uskoro biti odluka da li će sačuvati SDA od daljeg cijepanja ili, pak,  Muslimovića uz svoje skute.

Izvor: 
BNN.BA