Haradinaj traži ratnu odštetu i priznanje Kosova, da bi ukinuo takse Srbiji

Kosovski premijer ima čvrste stavove

Haradinaj traži ratnu odštetu i priznanje Kosova, da bi ukinuo takse Srbiji

27.04.2019 - 16:59
Politika

Ramuš Haradinaj je najavio da će "Kosovo tražiti ratnu odštetu od Srbije", mada ne misli da će to pitanje moći da se reši na predstojećem samitu u Berlinu. 

"To je bitno pitanje koje moramo riješiti, to je bitno za žrtve pa i za pravdu. Ali, ne mislim da će se sve to u Berlinu riješiti", rekao je kosovski premijer za RTK 2 i dodao da će njihova delegacija "iznijeti neke stavove, neki doprinos", ali da ne očekuje da će biti "nekog uspijeha". 

Haradinaj tvrdi i da ima usaglašene stavove sa Hašimom Tačijem, ali i da "nema promijena" njegove pozicije o priznanju Kosova u postojećim granicama. 

Na konstataciju da se, pored razgraničenja i razmjene teritorije, kao rešenje pominje novi termin "dvostruki suverenitet", i na pitanje šta je kompromis za vladu u Prištini, Haradinaj kaže da prištinska delegacija u Berlin ne ide sa "starim pričama, razgraničenje, ili razmjene teritorije". 

"To su priče iz prošlog vijeka. U Berlin idemo više s tim kako rešiti poslednje pitanje između Kosova i Srbije. Priznanje se neće desiti sa nekom novom idejom, formulom", tvrdi Haradinaj, koji smatra i da se "priznanje mora dogoditi".

U suprotnom, kako je zapretio, "Srbija će totalno biti blokirana prema EU, neće moći naprijed, i u isto vreme će izgubiti ulogu u regionu".

"Za Srbiju i srpski narod što prije priznaju Kosovo dobiće novu situaciju, novu ulogu u regionu", smatra Haradinaj. On je ponovio i da će "dok je situacija ovakva" takse ostati, ali i da se "to može riješiti kroz priznanje". 

Izvor: 
BNN.BA/B92