Helez: SDA je potpisala Republiku Srpsku, sa takvima ne želim u vlast

Potpredsjednik SDP-a reagovao

Helez: SDA je potpisala Republiku Srpsku, sa takvima ne želim u vlast

06.02.2019 - 18:39
Politika

Vrh SDA, najistaknutiji članovi, ljudi u koje se zaklinju, potpisali su u Dejtonskom sporazumu Republiku Srpsku i njeno ime. Sada se posipaju pepelom. Ja s takvima ne želim u vlast. Sva njihova opravdanja svode se na to da su morali. Dakle, kada nešto pogriješe, kažu da su morali, a to nije tačno, izjavio je za Avaz. ba Zukan Helez, potredsjednik SDP-a.

Zukan Helez, SDP

- Zakonom o privatizaciji SDA je uništila privredu BiH, a niko za to ozbiljno nije odgovarao. To neću zaboraviti dok sam živ i stalno ću nastojati da se to revidira, te da se procesuiraju barem najkrupniji kriminalci - tvrdi Helez.

Helez kaže da je SDA uništila proces povratka te da je, umjesto ljudima koji su se željeli vratiti na prijeratna ognjišta, pravila "kuće i vile svojim tajkunima u FBiH od novca za povratnike".

- Kao ministar, obišao sam sva sela oko Srebrenice, Bratunca, istočnu Bosnu. Sirotinja se vratila i živi u neuslovnim objektima, a SDA je novcem od povratka pravila vile svojim tajkunima u Sarajevu, Vogošći, Ilijašu, Tuzli, Živinicama. Time su uništili povratak i multietničko biće BiH - upozorava Helez.

- Prevarili su demobilisane borce. Nakon rata ove populacije bilo je manje od 300.000, a danas ih je 600.000. SDA i HDZ BiH su nekim svojim članovima, koji uopće nisu bili u ratu, dali status demobilisanih boraca i time su omalovažili sve patriote koji su krvarili za ovu državu - zaključuje Helez.

Izvor: 
BNN.ba / Avaz.ba