Historija se ponavlja u Sarajevu: Snijeg zabijelio EYOF kao i 1984. Olimpijadu

Isti scenarij 35 godina kasnije

Historija se ponavlja u Sarajevu: Snijeg zabijelio EYOF kao i 1984. Olimpijadu

11.02.2019 - 15:14
BiH

Svjedoci vremena i neposredni sudionici ZImskih olimpijskih igara u Sarajevu i danas se prisjećaju kako je Sarajevo uoči otvaranja igara bilo gotovo bez snijega. Snijeg je ipak počeo padati upravo u vrijeme kada je hrvatska klizačica Sanda Dubravčić upalila olimpijski plamen na stadionu "Koševo", a u noći između 7. i 8. februara te 1984. godin napadalo ga je više od metar.

Historija se ponovila danas, 35 godina kasnije.

 

Prvog dana Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) Sarajevo je zabijelio gust snijeg, a takmičenja na Jahorini i Bjelašnici danas su otkazana.

Na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara 19. februara 1984. tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaran je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj historiji. 

Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine, u Atini, je odabrao Sarajevo za organizatora XIV zimskih olimpijskih igara. U konkurenciji su bili još japanski Sapporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Falun i Göteborg.

Sarajevo je tih dana postalo centar medijskih interesovanja iz cijelog svijeta. U programu od 8. do 19. februara je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman). Na ovim igrama prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih komiteta. U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika. Prema statističkim podacima na tom događaju sudjelovala su 1.272 sportista iz 49 zemalja, a izvještavalo je više od 4.500 novinara.

Olimpijski plamen od sinoć ponovo gori u Sarajevu.

Izvor: 
BNN.ba