Historija se ponovila: Izetbegović mora moliti Radončića za vlast

SDA-ova "ruka koja visi u zraku" moralna je pobjeda onih kojima je ispružena

Historija se ponovila: Izetbegović mora moliti Radončića za vlast

02.03.2019 - 11:37
Politika

Iako je SDA imala strateški cilj da lično Fahrudina Radončića, putem lažne i montirane optužnice, pretvori u osuđenika, a njegovu stranku krađom glasova potpuno demontira, nekoliko mjeseci kasnije sudbina je SDA i lično Bakira Izetbegovića udarila u čelo. Ponovo su u prilici da mole Radončića da uđe u vlast, iako su ga prethodno pokušali uništiti... 

SDA, SBB

Iako je SDA pokušala razgovarati sa A-SDA i PDA, oni su im odgovorili, nakon razgovora, da ne žele sa SDA razgovarati samostalno, bez učešća SBB-a. Tako Izetbegović i SDA vise o odluci Radončića i njegovoj spremnosti da uđe u tešku koaliciju sa ovom stranku. Radončić je svjestan da pored SDA, kao praktično neprijateljskom organizacijom koja ga je napadala, veliki problem u narednom periodu jesu i procesi koji će se u BiH otvoriti: Ustavne promjene, izmjene Izbornog zakona i sl. "Ljevica" je pobjegla sa scene, kao i desne "alternative". SDA je nakon cijelog kruga razgovora i pokušaja da eliminiše Radončića kao partnera, na kraju shvatila da se mogu obratiti samo njemu. Tako se SDA-u i Izetbegoviću vratilo poniženje na kućnu adresu - sada moraju da, sa sve osmijehom, pojedu sve optužbe i podmetanja koje su svojevremeno gurali ispred Radončićevih vrata. 

Homogenizacija SNSD-a i SDS-a na državnom nivou, kao i svih hrvatskih stranaka na federalnom i državnom nivou, natjerat će, htio to neko ili ne, probosanske i bošnjačke stranke da moraju igrati zajedno, čak i ako im se to ne čini. 

Predstojeće ustavne promjene, kao i izmejne Izbornog zakona BiH, imat će velike implikacije po budućnost BiH pa je svako odbijanje učešća u ovim procesima, zapravo, bijeg sa scene odgovornosti za koju su se stranke, tokom izborne kampanje, nadmetale u obećanjima.

Prilika da se vlast formira bez SDA, propala je iz dva razloga: slabost zastupnika Nezavisnog bloka koji nisu izdržali "državotvorne" razgovore sa SDA-om i tenderizaciju politike sa jedne, odnosno razjedinjenost ljevice sa druge strane. Kada se na sve ovo doda i uloga Željka Komšića, koji je navijao za jedinstvo Bh. bloka i koaliciju sa SDA, istovremeno, onda se dobije rezultat da je proces formiranja vlasti bez SDA dobio svoju suprotnost.

Sada SDA formira vlast i nudi se koalicionim partnertima širom Federacije BiH. Naša stranka i SDP su ih odbili. DF bi htio, ali neće sam pa su, tako, otpali i oni. SAD i PDA neće bez SBB-a a SBB kaže da će razmisliti iako je, prije svega, podržao opciju da SDP i DF koaliraju sa SDA-om i, kako je rečeno, "pokažu svoj kapacitet".

Kako ovaj kapacitet, ipak, nije izašao na vidjelo SDA je na razgovore morala pozvati Fahrudina Radončića i SBB, iste one koje su prethodno pokušali strpati u zatvor i dotući ih krađom na izborima 2018. godine. 

SDA i predsjednik ove stranke su, oborene glave, poniženi morali su moliti Radončića i SBB za koaliciju, iako je prethodno iz SBB-a rečeno da je "Izetbegović politički kreten".

Razgovori su održani. SBB se još nije izjasio da li će u vlast sa SDA ili neće. SDA je pokušala odvojiti od SBB-a njegove partnere, A-SDA i PDA, ali im ni taj proces nije uspio. Sada je sve u rukama Radončića koji je dobio priliku da pokaže političku odgovornost i izdigne se iznad SDA-ovih montaža i prljavih optužnica, te još prljavijih "tekstova" pisanih protiv njega, a koji su se našli u SDA-ovim "medijima", samo zato jer je depnija Smiljevići prepuna.

Da li će Radončić prihvatiti Izetbegovićevu "ruku koja trni u zraku", ostaje da se vidi ali sama činjenica da je Izetbegović morao da je pruiži, dovodi ga u položaj ne samo moralnog, već i političkog gubitnika.

U svakom slučaju ukolikoRadončić prihvati da uđe u ovu tešku koaliciju, to će biti iz  razloga jer je država preča od odnosa prema SDA a, to treba reći, ne bi bilo dobro da se SDA sama brine o državi i Bošnjacima bez jakog, a drugačijeg, koalicionog partnera.

Zaista je potrebno da neko visi iznad glave SDA-ovoj politici "brige za Bošnjake", jer ako nastave da se o njima brinu kao i do sada, moglo bi se dogoditi da država ostane bez većine Bošnjaka, a preostali Bošnjaci koji ostanu ovdje, ostanu i bez ovo malo BiH što je preostalo nakon SDA-ove višedecenijske "brige".

Izvor: 
BNN.ba