Hoće li proći Backovićeva i Bećirovićeva inicijativa?

PS BIH o Rezoluciji o Srebrenici

Hoće li proći Backovićeva i Bećirovićeva inicijativa?

10.06.2015 - 08:19
Politika

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će danas Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložili poslanici Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a i Zaim Backović (BPS).

Predlagači tom rezolucijom žele da Predstavnički dom oda počast svim žrtvama genocida i izrazi najdublje saučešće porodicama stradalih u genocidu počinjenom u julu 1995. godine. 

Na predloženom dnevnom redu sjednice je Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije (CIK) BiH u prošloj godini, a članovi nadležne komisije ove sedmice su naglasili da  se ozbiljnije treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona u ovoj godini koja nije izborna. 

Ocijenjeno je da su najslabija karika u izbornom procesu birački odbori za čiji rad se izdvaja oko četiri miliona KM, što je više od 50 posto ukupnog budžeta za izbore, a u tom dijelu procesa se vrši najviše malverzacija. 

Naglašeno je da bi se to moglo riješiti uvođenjem elektronskog glasanja te je pozvan CIK BiH da uradi pilot-projekt za sljedeće izbore, posebno ako se zna da je Indija koja ima oko milijardu stanovnika uspješno završila taj proces. 

Dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Izvještaja o zaštiti ličnih podataka u BiH te Godišnjeg izvještaja o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava za prošlu godinu. 

Poslanici bi se trebali odrediti i o Informaciji o radu Tužilaštva BiH koju su članovi nadležne komisije odbili primiti k znanju naglašavajući, između ostaloga, sporost u procesuiranju ratnih zločina i krivičnih djela iz oblasti organiziranog kriminala. 

Informacija Regulatorne agencije za komunikacije BiH o cijenama usluga mobilnih operatera, u kojoj je navedeno da su cijene tih usluga iznad cijena u zemaljama regiona, prije svega u odnosu na Hrvatsku i Srbiju, također je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH. 

Izvor: 
Fena