Hoće li SBB-ov ministar policije i SDA-ov komesar podnijeti ostavku radi smrti borca Bećirovića!?

Čelnici policije nisu spriječili sukobe i dozvolili su brutalnost na ulicama Sarajeva

Hoće li SBB-ov ministar policije i SDA-ov komesar podnijeti ostavku radi smrti borca Bećirovića!?

08.09.2018 - 13:53
Politika

Nakon što je demobilisani borac Armije RBiH, Ramo Bećirović, preminuo nakon "policijskog tretmana", postavlja se pitanje da li će odgovorni iz policije, prjje svega ministar i policijski komesar, Vedran Mulabdić iz SBB-a i Mevludin Halilović (postavljen kao kandidat SDA i uz podršku SBB-a) snositi odgovornost i podnijeti ostavke.

Lošom organizacijom protesta čelnici policije KS nisu spriječili sukobe između demobilisanih boraca Armije RBiH sa jedne i policije sa druge strane, odnosno nisu zaštitnim ogradama spriječili dalje kretanje protestanata i dolazak u kontakt sa policijom na ulicama Sarajeva.

Postavlja se pitanje da li je nekome sukob zaista odgovarao i kome?

Demobilisani borci mjesecima su čekali da se parlamentarna većina SDA, SBB-a i HDZ-a sastane u Parlamentu Federacije BiH i donese izmjene Zakona o pravima boraca, ali se to nije dogodilo.

Nakon što su se skupili na ulicama Sarajeva da protestuju zbog SDA-ove, SBB-ove i HDZ-ove prevare, demobilisani borci su umjesto odgovora vladajuće koalicije dobili specijalce nasuprot sebe koje su im poslali čelnici policije KS, Vedran Mulabdić iz SBB-a i Mevludin Halilović koji je postavljen na prijedlog SDA i uz podršku SBB-a.

Da li su naredili brutalnost prema borcima, zašto su ih tukli pripadnici specijalnih jedinica i špricali suzavcem, te ko je naredio dovođenje dresiranih pasa prema demobilisanim borcima, sasvim sigurno će neko zatražiti vrclo iscrpnu istragu ali je već sada epilog jasan - od posljedica policijskog "tretmana", umro je borac Ramo Bećirović.

Ovaj veteran Armije RBIH umro je čekajući da se zastupnici SDA, SBB-a i HDZ-a "odobrovolje" i usvoje Zakon o boračkim pravima, te objave obrački registar - što nisu učinili, odnosno umro je nakon što su čelnici policije iz SBB-a i SDA na njega poslali specijalce, pse i, konačno, zatvorili ga.

Ostavke Mulabdića i Mevludina Halilovića bilo bi najmanje što bi se, nakon Bećirovićeve smrti, moglo očekivati ali da li je to realno očekivati? Nije jer ljudi koji su sve prethodno uradili nemaju osjećaj za sirotinju kojima otlkaže srce dok čekaju "milostinju" od SDA, SBB-a i HDZ-a.

Izvor: 
BNN.BA