Hoće li ukinuti naknade za upravne odbore i komisije?

Danas zasjeda Parlamentarna skupština BiH

Hoće li ukinuti naknade za upravne odbore i komisije?

30.06.2015 - 08:07
Politika

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebao bi danas razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju.

Izmjene ovog zakona, koje je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut uz obrazloženje da bi se ostvarile značajne uštede u državnom budžetu, predviđaju ukidanje naknade zaposlenicima u institucijama, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim radnim tijelima.

Ustavnopravna komisija Doma utvrdila je usklađenost ovih izmjena s Ustavom BiH, ali je Komisija za budžet i finansije odgodila izjašnjavanje o ovom zakonskom prijedlogu te je zaključeno da je potrebno da Ministarstvo finansija i trezora BiH, u roku od 15 dana, dostavi mišljenje o Prijedlogu zakona.

Kolegij Doma zasjeda danas uoči sjednice Predstavničkog doma kada će odlučiti da li će ta tačka ostati na dnevnom redu sjednice.  Pred poslanicima je i Izvještaj o nepostizanju saglasnosti Kolegija Doma o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložili poslanici Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a i Zaim Backović (BPS).

Izvor: 
Fena
Tagovi: