Hoćemo li opet gledati "Heineken" koaliciju?

SDP na ivici ideološke propasti

Hoćemo li opet gledati "Heineken" koaliciju?

21.01.2019 - 23:16
Politika

Ako se ove, 2019. godine, dogodi da SDP, takav kakav trenutno jeste, prihvati "ruku koja je u vazduhu utrnula" i oformi koaliciju sa SDA-om, onda ćemo naredne 2020., potom i 2022. godine, svjedočiti najvećem izbornom sunovratu SDP-a otkada ova partija postoji. Prije toga, svakako, doći će do cijepanja ove stranke, vjerovatne smjene rukovodstva i(li) formiranja još jedne, najnovine, socijaldemokratske stranke: pete-šeste u nizu otkada su "drugovi" evoluirali u "gospodu". Naravno, sunovrat SDP-a je lična stvar onih koji ga vode i vladaju njim, ali sunovrat države i cijelog poretka mogućih društvenih promjena, koje bi SDP zaustavio ovom koalicijom, je stvar svih građana Bosne i Hercegovine.

Crvena petokraka na zelenoj podlozi, kombinacija je "Heineken" piva po kojem su građani Bosne i Hercegovine, 2011. godine, nazvali koaliciju SDA i SDP-a, spoj do tada, na oko, nespojivih političkih opcija.

Iako je SDP 2011. godine imao mogućnost izbora da sastavi vlast bez SDA, lider SDP-a Zlatko Lagudmžija, kojeg nerijetko zovu i grobarom "socijaldemokratije" u Bosni i Hercegovini, odlučio je otići sa SDA-om i tako otpočeti dva procesa: spašavanje SDA od unutrašnjih sukoba i dramatičnog cijepanja ove stranke, odnosno, ideološko rušenje SDP-a i njeno atomiziranje koje traje do danas. Zato ga zovu "grobarom".

Koalicija, kako znamo, nije potrajala pa su već 2012. godine SDP-ovci zvali u pomoć SBB. Međutim, poluge vlasti koje je SDP, do tada, dao u ruke SDA-u, bile su sasvim dovljne da ova stranka nastavi sa teškim blokadama širom Bosne i Hercegovine i onemogući bilo kakav veliki rezultat ove vlasti, čiji je najveći uspjeh bio taj da se odupru napadima SDA.

Sedam godina kasnije SDP je na istom mjestu: SDA-ovu "ruku koja je utrnula" žele da prihvate i ponovo naprave koaliciju koja se, već jednom, pokazala kao put ka sunovratu i države i njihove, SDP, partije. 

SDP više nema snažno centralno rukovodstvo i svako koaliranje sa SDA, dovelo bi do sukoba u ovoj stranci, osipanja članstva i zastupnika širom države pa je i to, razlog više, zašto će SDP dobro razmisliti prije nego, u političkom smislu, sebi ispali metak u sljepočnicu.

Mi ne znamo, ali oni koji u SDP-u odlučuju znaju, kakvi razlozi njih pritišću da prihvate "ruku koja trni" i tako spašavaju stranku koja bi mogla utrnuti bez učešća u vlasti. 

Politički Trojanski konj, u liku predsjednika DF-a, koji SDP zaokreće ka desnoj strani, za sada radi svoj posao i vraća SDA-u dug zbog podrške putem koje je ponovo ušao u Predsjedništvo BiH jer, zaista, da nije bilo SDA, predsjednik DF-a i njegova stranka ne bi se imali bilo čemu nadati na ovim izborima.

Nakon što je 2014. godine SDA organizovala cijepanje SDP-a (pomaganjem da se formira DF), ova partija trebala je naučiti historijsku lekciju jer su se, tada, našli pred gašenjem, pa ponovo ne lsušati savjete onoga koji je SDP doveo do potpunog sloma 2014.godine. Ako mu (SDP-u) tada nije mislio dobro, zašto bi to činio 2019.godine!?

Odluku o učešću ili ne, u vlasti sa SDA-om, tzv. Bh. blok donijet će za dva dana. Čini se da je situacija poznata: Naša stranka neće ići sa SDA-om. DF itekako hoće. SDP će ići sa snagom od 70% jer će, oko 30% zastupnika, rukovodstva i članstva SDP-a, okrenuti leđa ovoj koaliciji i aktuelnom rukovodstvu SDP-a koje će, na ovaj način, sebi napraviti gubitak kongresnih izbora koji im tek slijede.

Da li će SDP, poslije Lagumdžije, promovisati još jednog "grobara SDP-a", ostaje da se vidi. Ukoliko se to dogodi, sigurno je da će to biti posljednji ispraćaj SDP-a sa ideološke i političke ljevice jer za takvu vrstu igre, više niko neće naći ni pravdanja ni razumijevanja. Prvenstveno okorjeli SDP-ovci.

 

Izvor: 
BNN.ba