Hrvat Goran Opsenica se izjasnio kao Srbin i dobio direktni mandat federalnog zastupnika

Trgovina nacionalnom pripadnošću

Hrvat Goran Opsenica se izjasnio kao Srbin i dobio direktni mandat federalnog zastupnika

01.11.2018 - 14:12
Politika

Trgovina nacionalnom pripadnošću provjeren je metod za kojim u posljednje vrijeme mnogi politički predstavnici posežu, jer im to politički sistem u vezi sa izbornim sistemom  u BiH dozvoljava. Tako je npr., iako trenutno kao pripadnik hrvatskog konstitutivnog naroda obnaša dužnost ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, Goranu Opsenici na osnovu toga što se "probudio" kao Srbin, dodijeljen je direktan mandat federalnog zastupnika. S tim u vezi, Centralna izborna komisija (CIK BiH) objavila je i Izjavu kojoj se Opsenica jasno izjasnio kao "Srbin", čime je, kako navode iz CIK-a BiH,  mandat pravilno dodijeljen. 

Goran Opsenica, CIK BiH, Centralna izborna komisija BiH

CIK BiH danas je donijela odluku o četvrtoj izmjeni Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine. Kako se navodi, odluka je uslijedila nakon ponovnih brojanja glasačkih listića obavljenih u Glavnom centru za brojanje, ističući da se se Goran Opsenica izjasnio kao Srbin. S tim u vezi CIK BiH je predočio i Izjavu koja to potkrijepljuje.

"Podsjećamo da je odredbama člana 4.19 stav (4) Izbornog zakona BiH propisano da se uz prijedlog liste dostavlja izjašnjenje svakog od kandidata na listi o prihvatanju kandidature i ista mora biti ovjerena na način propisan zakonom ili kod nadležne općinske izborne komisije. Izjašnjenje o prihvatanju kandidature sadrži i nacionalno izjašnjenje. Radi objektivnog informiranja javnosti ističemo da je CIK BiH kandidaturu Goarana Opsenice ovjerila na osnovu njegove Izjave o prihvatanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin", navodi se u saopćenju. 

CIK BIH je uz saopćenje objavio i skeniranu izjavu Gorana Opsenice, uz zaštićene lične podatke: 

 

S druge strane, u ime koalicije HDZ BIH, HSS,HKDU BIH, HSP-HNS, HSP DR AS BIH, HDU BIH, HSS SR kandidat iz izborne jedinice 9 za Predstavnički dom Parlamenta FBiH na Općim izborima 2018. godine bio je upravo Goran Opsenica, dok je zadnjih dana u medijima plasirana njegova izjava koja glasi:

"Ja i večeras namjeravam zanoćiti kao Hrvat, a takav ću se, van svake sumnje, ujutro i probuditi. CIK je, bojim se, instruiran da pogriješi. Pravo je pitanje ko stoji iza svega toga."

Podsjećamo još jednom, CIK je dodijelio direktni mandata federalnog zastupnika iz reda srpskog naroda Goranu Opsenici, iako on trenutno kao pripadnik hrvatskog konstitutivnog naroda obnaša dužnost ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona. 
 

Izvor: 
BNN.ba