Hrvatski ambasador pozvan na konsultacije

Nakon što je prisustvovao svečanoj akademiji neustavnog praznika bh. entiteta RS

Hrvatski ambasador pozvan na konsultacije

10.01.2019 - 13:38
BiH

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio pozvan je na konzultacije u Zagreb nakon što je sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog dana bh. entiteta Republika Srpska, doznaje Hina iz Banskih dvora.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan bivši oficir JNA Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije.

Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991. godine, temeljem naloga nadređenog mu Ratka Mladića, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Krstičević: To je sramota

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u četvrtak nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija na tom događaju. 

"Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u Republici Hrvatskoj pravomoćno osuđen za teški ratni zločin", rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

"To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio", dodao je Krstičević.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske kasnije poslalo i službenu informaciju da je Del Vechio pozvan u Zagreb. 

Oštra osuda davanja priznanja Lisici

Iz tog ministarstva su potvrdili da nisu bili upoznati s odlaskom veleposlanika Del Vechija u Banju Luku, te su najavili da će "detaljno ispitati kako je do toga došlo".

"Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine", navedeno je u njihovom priopćenju.

Također su potvrdili da je, na zahtjev predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić pozvala Del Vechija na konzultacije.

Izvor: 
BNN.BA / Al Jazeera, Agencije