Hrvatski mediji: Svaka Kolindina izjava pretvori se u diplomatsku havariju

Pregled najzanimljivijih gafova predsjednice Hrvatske

Hrvatski mediji: Svaka Kolindina izjava pretvori se u diplomatsku havariju

01.08.2019 - 00:08
Region

Niko sa sigurnošću ne može potvrditi kako hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović provodi svoju službenu trodnevnu posjetu Izraelu, nakon jučerašnjeg skandala kojim je uvrijedila susjednu BiH i njene građane, kojoj se hrvatska predsjednica do sada predstavljala tobožnjim prijateljem.

Kako je objavio vodeći izraelski list "Jerusalem Post", tokom svoje posjete Izraelu predsjednca Hrvatske dotakla se i Bosne i Hercegovine za koju kaže kako je "vrlo nestabilna i kako su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama".

"Ta zemlja je danas pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova", napisao je izraelski list što je Kitarović demantovala.

Ipak, hrvatskoj javnosti poznato je da hrvatska predsjednica ima dugu povijest gafova - pa je bilo vrlo lako povjerovati da je rekla baš sve što je navedeno u članku.

Kako piše hrvatski "Index", svaki njen put u inostranstvo potencijalno se može pretvoriti u diplomatsku havariju.

"Njene provale u inozemstvu ipak predstavljaju mnogo veći problem za Hrvatsku jer je predsjednica sukreatorica vanjske politike RH te tako blamira državu na međunarodnoj razini", kaže "Index" koji je objavio i "mali pregled" Kolindinih najvećih blamaža u inostranstvu, i to bez ikakvog razloga osim - vlastitog neznanja.

NAPALA VLASTITU ZEMLJU

"U septembru 2015., kada je započela izbjeglička kriza u Hrvatskoj, Kolinda je kao predsjednica otišla u službeni posjet Mađarskoj koja je postavljanjem žice na granici de facto izbjeglički val usmjerila prema Hrvatskoj. Kolinda je tada usred Budimpešte napala vladu vlastite zemlje i podržala politiku mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Na ovo ne treba gledati kao na neprijateljski čin prema Hrvatskoj ili bilo kome, nego kao na zaštitu schengenskih granica i primjenu schengenskih načela koja Hrvatska, kao država koja želi ući u Schengen, ne primjenjuje i prilično se loše pokazala u cijeloj ovoj krizi kad je riječ o kontroli prolaska ljudi”, kazala je tada predsjednica u Mađarskoj.

PODRŽALA ORBANA KOJI JE NAPAO HRVATSKU

Riječ je o šokantnom kršenju standardnih pravila međunarodne diplomacije: nepisano je pravilo da visoki dužnosnici ne kritiziraju vladu svoje zemlje kada su na službenom putu u inozemstvu. Nezamislivo je da bi njemački ili austrijski predsjednici koji imaju slične ovlasti kao njihova hrvatska kolegica otišli Orbanu na noge (ili bilo gdje na svijetu) i onda pljuvali po vladi svoje zemlje. Hrvatska predsjednica je tada prvi put odlučila javno zastupati interese druge zemlje nauštrb Hrvatske, ali to nije bio i zadnji put.

Dvije godine kasnije još jednom se pokazalo da se Kolinda u odnosima Hrvatske i Mađarske više ponaša kao mađarska lobistica nego kao hrvatska predsjednica. Opet je bila u posjetu Mađarskoj, i to u trenutku kada je vlada Viktora Orbana odlučila blokirati ulazak Hrvatske u OECD zbog problema povezanih s Inom i MOL-om. "Mađarska ne ucjenjuje RH nego štiti svoje interese”, izjavila je Kolinda u Budimpešti, još jednom braneći Mađarsku nauštrb Hrvatske i proizvodeći tako još jedan skandal koji bi svaki iole sposobni diplomat znao lako izbjeći.

PRIZNALA DA HRVATSKA KRŠI MIGRANTSKU POLITIKU

Tijekom svojeg posjeta Švicarskoj u kratkom intervjuu za švicarsku javnu televiziju SRF Kolinda je priznala da Hrvatska provodi pushback nad migrantima, što je ilegalno, te da pritom koristi “malo nasilja”, što je također ilegalno. Predsjednica Republike Hrvatske je za televiziju druge države potvrdila da njena država sustavno krši zakone i ljudska prava! Posebno ironično je što je u tom intervjuu Kolinda pokušavala obraniti hrvatsku politiku prema migrantima, no kako je očito potkapacitirana, ona je tu politiku uspjela posve razotkriti kao protuzakonitu i nasilnu.

Kada je skandal eksplodirao, Kolinda se, naravno, još više ukopala jer je odlučila napasti SRF i reći da su se ponijeli neprofesionalno i da su “gori od tabloida”, iako postoji snimka cijelog intervjua i nema nikakve sumnje da je Kolinda rekla ono što je rekla. To je zapravo nezabilježen primjer u europskoj politici - da se predsjednica jedne države javno svađa s javnom televizijom druge države, i to jer su ispravno prenesene njene izjave.

BLAMAŽA PRED OGRADOM BIJELE KUĆE

Tu je, naravno, i Kolindin sada već legendarni posjet SAD-u početkom 2017., za koji je ona sve pokušavala uvjeriti da je službeni, iako je stigla tek do ograde Bijele kuće, ispred koje je za HTV dala jedan od najbizarnijih intervjua otkako je izabrana za predsjednicu. 

''Ovo je posjet koji je službeni i koji je usredotočen upravo na to da se iskoristi ovaj trenutak između dvije administracije, da se Hrvatska pozicionira kao čimbenik koji će doista aktivno sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike'', rekla je tada predsjednica u svojem javljanju ispred ograde Bijele kuće.

GURANJE NA SAMITU NATO-A DA BI SE PRIBLIŽILA TRUMPU

Bilo je i situacija u kojima Kolindi za blamiranje nisu uopće bilo potrebne riječi, nego je njeno ponašanje bilo dovoljno. Najpoznatiji primjer toga bio je summit NATO-a u svibnju 2017., na kojem se besramno gurala među kolegama da bi došla što bliže američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Kolindine manevre su zabilježile i televizijske kamere te je postala predmet sprdnje svjetskih i domaćih medija, kao i inspiracija mnogih memova.

LAGALA U BUKUREŠTU I VARŠAVI

Iste godine se Kolinda sastala u Bukureštu s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom te je izjavila da je Hrvatska bila iza Željezne zavjese. To, naravno, nije točno jer se pod tim pojmom podrazumijeva zona sovjetskog utjecaja u Europi nakon Drugog svjetskog rata, a Jugoslavija je nakon 1948. ušla u otvoreni sukob sa Staljinovim SSSR-om i nije bila iza Željezne zavjese za razliku od država poput Poljske, Mađarske, Rumunjske, Bugarske itd.

No, Kolinda nije odustala od širenja te laži o hrvatskoj povijesti po svijetu pa je isto izjavila i u Varšavi.

Tu su još i njene brojne provale u intervjuima za strane medije, od kojih je najviše ismijavanja izazvala njena laž da kao djevojčica u socijalizmu nije mogla jesti voćni jogurt, ali u ovom članku se ipak ograničavamo samo na provale tijekom posjeta drugim državama", piše "Index".

Izvor: 
BNN.BA