Hrvatskim policajcima pištolji "sami pucaju", migranti se "sami prebacuju" u BiH...

Granica sa EU - nedodirljiva zemlja koja izvozi "demokratiju" ali priječi njene posljedice

Hrvatskim policajcima pištolji "sami pucaju", migranti se "sami prebacuju" u BiH...

05.12.2019 - 12:39
Politika

KAda je prije mjesec dana njemačka kancelarka Angela Merkel poručila hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću da "brane granice EU" bilo je jasno da će svi prethodni, ali i budući, nelegalni postupci hrvatske policije biti oprošteni. Migranti koji kucaju na vrata bogatih zapadnih zemalja, istih onih koje su im "humanitarnom intervencijom" srušili njihove vlastite domovine, našli su se u sendviču - ka zapadu teško prolaze, u tampon zoni život je neizdrživ, a kući ne žele ići. Već nekoliko puta gruba postupanja hrvatske policije pravdaju se, doslovno, smiješnim saopćenjima za javnost.

Od slučaja da je dva puta hrvatskim policajcima "pištolj sam opalio", preko toga da ne znaju kako je desetine migranata nasilno prebačeno iz Hrvatske u BiH, pa sve do slučaja dvojice nigerijskih studenata koje su, doslovno, kidnapovali i bez dokumenata izbacili na granici sa BiH, hrvatska policija gubi svaki kredibilitet profesionalnog postupanja. Sila i kršenje zakona i ljudskih prava nisu im strani a sve u funckiji "čuvanja granice EU". O svemu je progovorio i hrvatski advokat Anto Nobilo...

"Nema migranta za kojeg sam čuo, u milijunuma koji su prošli ovim područjem, da su bili u EU i ilegalno krenuli ka istoku. Oni sigurno nisu svojom voljom otišli u Bosnu i Hercegovinu. Dobili smo informaciju iz bosanskih organa da su putovnice ostale u Zagrebu i došle kasnije poštom, a da su išli s krijumčarima ponijeli bi dokumente. Oni svi imaju pametne telefone i takva zabuna, da umijesto na zapad krenete na istok, teško je prihvatljiva", kazao je Anto Nobilo.

Na pitanje jeli ovo možda akcija kompromitiranja Hrvatske, Nobilo kaže da mu to zvuči kao teorija zavjere.

"Teorijski da, ali vuče na teoriju zavjere. Ako je tako, treba gledati u čiju to korist ide. Mi smo dosad imali već takvo postupanje hrvatske policije, da s hrvatskog teritorija prebacuje migrante u BiH. Sad smo svi u šoku da ih je netko oteo u Zagrebu i transportirao u Bosnu i Hercegovinu, ali razlika je samo u lokaciji i kilometraži. Mislim da je realno pretpostaviti da su studenti koji se nisu vratili u zemlju iz koje su došli pokušali ostati u EU. Policijsko postupanje je nezakonito. U zadnje vrijeme imamo dva pucanja, a policija je oba puta dala priopćenje da je oružje samo opalilo. No nitko iz policije ne daje objašnjenja i pokrivaju tu situaciju. Angela Merkel je dala blagoslov tom postupanju, jer oni u staroj Europi njeguju jedna pavila, a mi ovdje prelazimo granicu nekog ponašanja", kazao je Nobilo.

Je li vjerojatnije da je riječ o pogrešci policije, jer su naišli na ljude koji nemaju dokumente, pa su ih kao ilegalne migrante deportirali, ili je prvo trebalo utvrditi identitet prije postupanja?

"Oboje je nezakonito. Ako su znali identitet, trebali su drugačije postupiti. Trebali su ih poslati u Nigeriju, ili zemlju odakle su došli, ali ne u BiH. Možda je slanje studenata u BiH bliže vartijanti da su ih smatrali migrantima koji su došli u Zagreb i Bosne i Hercegovine, i mislim da je njegov izgled i boja kože bila presudna u tome da ih se pošalje u BiH", rekao je Nobilo. 

Policija tvrdi da su sve podmirili i ponijeli dokumente.

"Policija svjesno prikriva činjenice. Hrpa neistina, prikrivanje činjenica. Imam osjećaj da imaju pokriće da mogu tako postupati. Ne vjerujem da bi policajac koji od plaće hrani obitelj samoinicijativno kršio zakon, da nema direktne zapovjedi.

Pravu istragu ne možemo napraviti. Policija ima unutarnji nadzor koji odgovara ministru, a što ako je on iza tog postupanja? Građani nemaju civilni nadzor takvog postupanja. Za takvu zapovijed i izvršenje trebalo bi se dobiti pet godina zatvora. Ali za to bi trebali imati neovisno pravosuđe.

Ako je namjera studenata bila prijeći ilegalno u EU, policija im je trebala osigurati prisustvo u sabirnom centru migranata i donijeti odluku o deportaciji, odigurati prevoditelja, besplatnu pravnu pomoć, i onda bi ih deportirati u zemlju iz koje su došli ili zemlju porijekla, to je legaan način postupanja.

Student koji je nakon par pokušaja prelaska granice u Sloveniju na kraju je zatražio azil u Hrvatskoj. Sada se kod njega treba odlučiti o dobivanju azila, a Hrvatska je dosta škrta s azilima. Za to vrijeme bi trebao biti u centru u kojem se migranti nalaze.

Dvojici koja su prebačena u BiH trebao bi se omogućiti povratak u Hrvatsku. Problem je što nisu u Hrvatskoj, jer da jesu, po isteku vize imaju 15 dana za napuštanje zemlje. Pošto nisu u zemlji, a istekla im je viza, Hrvatska ih treba primiti, dati im privremenu vizu, uzeti valjane iskaze koji se mogu koristiti u kasnijem postupku. Ako želite Hrvatsku koja je država vladavine prava, to je jedini put, ali ako se analizira kako Hrvatska postupa, to se neće dogoditi. Policija će nastojati ovo zataškati", rekao je Nobilo.

"Svi su se naježili kada su Slovenija stavila ogradu, ali u ovoj situaciji je pitanje što je pametnije - staviti ogradu ili pucati po migrantima ili pljačkati ih", zaključuje Nobilo.

Izvor: 
BNN.BA/N1