I pored ukradenih glasova: SDA u opoziciji, Izetbegoviću izvisila koaliciona ruka

Najjača bošnjačka stranka svoj rezultat ima zahvaliti CIK-u, OIK-u i organizvaonoj krađi glasova

I pored ukradenih glasova: SDA u opoziciji, Izetbegoviću izvisila koaliciona ruka

28.12.2018 - 07:49
Politika

SDA je, tvrde u ovoj stranci, "pobjednik izbora" i kao takvog ih se, kako smatraju, ne smije izbaciti iz vlasti. Iako je SDA svim ostalim političkim stranakama ukrala nekoliko hiljada mjesta u biračkim odboroima širom Federacije BiH (preko kojih je vršena krađa), iako su izvršili do sada najveću izbornu krađu u historiji parlamentarnih izbora u BiH (brutalno kradući glasove BPS-u, SBB-u i NIP-u, te kandidatu SDP-a za člana Predsjedništva BiH, Denisu Bećiroviću) oni i dalje sebe smatraju pobjednicima jer država BiH je toliko slaba da se mora povinovati volji SDA, SNSD-a i HDZ-a. Ipak, sve ostale stranke u Federaciji BiH ne smatraju SDA pobjednikom izbora pa, s toga, s njima ne žele praviti nikakvu vlast. Na pres konferenciji koju je održala SDA, predsjednik ove stranke, Bakir Izetbegović, kazao je da mu je "ruka utrnula" čekajući da je prihvati SDP. Okrenut će se, kaže, drugim stranakama. Kako su sve okupljene u koaliciji koja formira brojne kantonalne vlade, jasno je da se Izetbegović, za sada, nema kome obratiti. 

Posljednji sastanak sa predsjednikom SDP-a, Nerminom Nikšićem, propao je te je Izetbegović izjavio da je Nikšića obavijestio kako će "SDA potražiti druge partnere". Nakon sastanka SDA sa delegacijom SBB-a, iz SBB-a je saopćeno da ova stranka ne želi saradnju sa SDA, odnosno da će nastaviti koaliciju sa onim partnerima sa kojima već formiraju kantonalne vlade (SDP, NS, NiP..).

NiP je saopćio da ne želi u saradnju sa SDA-om dok su isto ponovili SDP i NS. Jedino nejasan status jeste DF koji, iako bi prešao na stranu SDA, ne može napraviti veliku štetu savezu svih stranaka (osim SDA) u Federaciji BiH.

Logički, politički i matematički, SDA i Izetbegović izgubili su koalicioni kapacitet jer, nakon svega, zaista je bilo kome vrlo teško pronaći razloge za koaliranje sa SDA-om koja je iznevjerila i prevarila sve stranke sa kojima je ikada imala doticaj.

Iz tih razloga je Izetbegovićeva ruka utrnula i sve su prilike da u nju najviše gledaju njegovi stranački protivnici koji čekaju pogodan momenat da Izetbegivića uhvate za tu ruku i spuste ga sa mjesta predsjednika SDA, u maju naredne.godine.

Bez ikakve sumnje, SDA će nedostatak njenog koalicionog kapaciteta fakturisati svom predsjedniku, Izetbegoviću, pa je danas jasno da je njegov politički kraj otpočeo onoga trenutka kada je njegova ruka ostala usamljena jer, kako su se sve stranke u Federaciji BiH ujedinile protiv saradnje sa Izetbegovićem i SDA, tako se i u SDA već ujedinjuju da na predstojećem kongresu budu svi na jednoj strani - protiv Izetbegovića.

Izvor: 
BNN.BA