Iako je potpisao zahtijev za smjenu Novalićeve vlade, SBB sutra spašava SDA!?

Sutra sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Iako je potpisao zahtijev za smjenu Novalićeve vlade, SBB sutra spašava SDA!?

29.09.2015 - 10:26
Politika

S obzirom da su se predsjednici SDA i SBB-a, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić dogovorili da, nakon međusobnih najbrutalnijih optužbi "krenu ka stabilnosti" i zanemare međusobne optužbe za ubistva, pljačke i teški kriminal, koje su godinama jedan od drugom izricali, za očekivati je da će Radončićeva stranka na sutrašnjem zasjedanju Doma naroda PFBiH biti protiv smjene vlade Fadila Novalića (iako je prethodno tražila njegovu smjenu) ili će, ukoliko shvate da i sa njima nema dovoljno glasova za smjenu, glasati za smjenu kako bi ušli u vlasti i ostali "pošteni".

Iako mediji u vlasništvu ili pod kontrolom nove koalicije SDA+SBB vole kazati da su se predsjednici ove dvije stranke, Izetbegović i Radončić sastali "na drugi dan Kurban bajrama", realno bi bilo reći da su se ova dva stranačka predsjednika sastala nekoliko dana prije izglasavanja nepovjerenja Vladi Federacije BiH što je za obojicu veći poriv jer, kako u SDA vele, "Vlada Federacije BiH je srce države". 

Stranka za bolju budućnost u vlasništvu Fahrudina Radončića je, u vrijeme kada je Radončić intezivno radio da slamajući SDA-ovu vlast, zapravo, sam sebe nametne kao jedinog mogućeg koalicionog partnera, potpisala je zahtijev za smjenu vlade koju predvodi SDA-ov premijer Fadil Novalić.

Kritike na račun Novalića, kojeg je Radončić sve do skoro nazivao marionetom Izetbegovića i SDA-ovog ministra policije Aljoše Čamapre, su uglavnom prestale pa bi po svoj prilici Radončić i njegova stranka uskoro mogli postati dio "čamparizacije BiH" kako je Radončić, posprdno, optužio SDA za postranačavanje i familijariziranje državnih institucija i kompanija. 

Jedno je sasvim sigurno a to je da su Radončić i njegova Stranka za bolju budućnost od prije nekoliko dana dio vlasti. Moguće je i to da će Radončić sutra glasati za smjenu Novalićeve vlade, ukoliko shvate da i sa tim glasovima nepovjerenje Novalićevoj vladi neće moći biti izglasano. Ali ukoliko je rušenje vlade ikako moguće, Radončić će sasvim sigurno biti protiv jer otkako Radončićevi i Izetbegovićevi mediji miruju u ratovanju za svoje šefove, otada "Bošnjaci kreću ka stabilnosti" što znači da nije važno šta je bilo, samo je bitno šta će biti. A za očekivati je svašta. 

Autor: R.K./BNN.BA

 

Izvor: 
BNN.BA