Iako SZO kaže da tijela umrlih od korone nisu zarazna "Pokop" ih stavlja u plastične vreće...

Zemlja u kojoj ni živi ni mrtvi nemaju mira

Iako SZO kaže da tijela umrlih od korone nisu zarazna "Pokop" ih stavlja u plastične vreće...

08.04.2020 - 21:47
Društvo

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako umrli nisu izvor zaraze, ali su preporučili da rodbina preminule osobe ne dira tijelo. Ipak u KJKP "Pokop" odlučili su, da iz njima znanih razloga, preminule od korona virusa i drugih zaraznih bolesti stavljaju u "vodo/pilno nepropusne vreće". Zašto? Ne znaju ni u "Pokopu", ali ovo je njihovo objašnjenje...

Izvršni direktor KJKP "Pokop", Asmir Hodžić, danas je pojasnio da se umrlom prekrivaju usna i nosna šupljina gazom natopljenom dezinfekcijskim sredstvom, a potom se tijelo stavlja u vodonepropusnu/plinonepropusnu vreću sa zatvaračem. 

- Prema pravilima koje smo dobili, našu uposlenici, nakon svakog preuzimanja tijela, dezinficiraju opremu i vozila, a kada se tijelo preda na ukop, ta se oprema pažljivo odlaže u plave plastične vreće - pojasnio je Hodžić, javlja "Avaz.ba".

- Mi smo članica evropskih pogrebnih asocijacija, oni su nam dali uputstva, a najviše smo od Slovenije dobili, koja je prije dva mjeseca napisala neke procedure oko preuzimanja umrlih, bilo iz bolnice ili staračkih domova ili stanova. Tako da smo i mi napravili uputstva za naše uposlenike, napravili smo posebnu prostoriju, uzeli adekvatnu HTZ opremu, odranije je koristimo kad su u pitanju ove zarazne bolesti - rekao je Hodžić za "Avaz", napomenuvši da se ta oprema koristi i kod sahranjivanja osoba koje su bolovale hepatitis i ostale zarazne bolesti. 

Istaknuo je da je "Pokopu" sa Medicinskog faklteta u Glazgovu dostavljena brošura kako se uposlenici pogrebnih društava trebaju ponašati kod konstatiranja smrti, preuzimanja tijela, vršenja obdukcija i ukopa.

Nije poznato zašto se umrli, koji su bolovali, recimo, korona virus, ukopavaju u "plastičnim vrećama", kada je opće znano da se ovaj virus prenosi kapljično, te da umri, naravno!, ne može kihnuti, kašljati i sl, odnosno nikoga ne može zaraziti. Također nije jasno zašto "Pokop" ima upustva iz Glazgova a nema iz Bosne i Hercegovine u kojoj "stanuje" nekoliko medicinskih fakulteta i brojni svjetski stručnjaci.

Ako se već živi ponižavaju nedostatkom tretmana, kada im zatreba, očito je da se i za mrtve uvodi ista praksa pri čemu se niko ne žali jer su, čini se, život i smrt u Bosni i Hercegovini postali sinonimi.

Izvor: 
BNN.BA