'Idemo uzeti ovo pa ću onda i medalju': Vinko Šamarlić poginuo dan prije odlaska na Olimpijadu

Na današnji dan 26. godišnjica smrti

'Idemo uzeti ovo pa ću onda i medalju': Vinko Šamarlić poginuo dan prije odlaska na Olimpijadu

08.06.2018 - 14:59
Društvo

Višestruki juniorski i seniorski džudo prvak bivše Jugoslavije Vinko Šamarlić poginuo je u opkoljenom Sarajevu na današnji dan - dan prije puta u Barcelonu gdje je na Olimpijskim igrama, među redovima najboljih, trebao ponijeti zastavu svoje domovine za koju je položio svoj život... 

Šamarlić je devedesetih godina prošlog stoljeća ispunio olimpijsku normu za Olimpijske igre u Barceloni, a dobio je i dozvolu bh. vlasti da prvu liniju odbrane grada Sarajeva zamijeni pripremama za prestižno svjetsko takmičenje. Upravo je on, kao vlasnik olimpijske norme trebao nositi zastavu sa ljiljanima na otvaranju Olimpijade u prijestolnici Katalonije. 

Ovaj vrsni sportista, međutim, nije želio ostaviti svoje saborce, pripadnike specijalne jedinice MUP-a BiH – Odred Bosna, koji su se borili na najužarenijim dijelovima glavnog grada BiH. U jednoj takvoj bici, na Hrasnom Brdu, dan prije odlaska na Olimpijadu, poginuo je Vinko Šamarlić.

Bilo je to 8. juna 1992. godine. Šamarlić je tako postao drugi specijalac, koji je nakon pogibije Ozrenka Mandića – Buce, dao svoj život u odbrani BiH i njenog opkoljenog glavnog grada.

Šamarlić je rođen 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića gdje je završio osnovnu školu. U Sarajevu je upisao Srednju policijsku školu nakon čega kao policajac 1985. godine prelazi u Specijalnu jedinicu gdje postaje komandir borbene jedinice sa činom kapetana.

U isto vrijeme, Šamarlić je bio istaknuti džudista sarajevskog Željezničara, višestruki juniorski državni prvak i osvajač brojnih turnira na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Mnogi se i danas prisjećaju kako je duhom i tijelom, sposobnošću i hrabrošću, dobrotom i odanošću bio primjer pravog bosanskog specijalca. Posthumno je odlikovan „Zlatnom policijskom zvijezdom“, „Medaljom za hrabrost“ i „Ordenom zlatnog grba sa mačevima“.

U znak sjećanja na Ilidži jedna ulica nosi njegovo ime, a Džudo klub Željezničar tradicionalno organizuje "Memorijalni turnir Vinko Šamarlić".

Da Šamarlić nije zaboravljen najbolje pokazuje to da su njegovi prijatelji i saborci i danas, 26. godine poslije, posjetili mjesto njegovog ukopa kako bi mu odali počast.

Među njima je bio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Dan prije nego što je trebao otputovati u Barcelonu na Olimpijske igre na kojima je kao jedan od naših najboljih sportista bio određen da nosi zastavu Republike Bosne i Hercegovine, koja je po prvi put uzela učešće na ovom velikom takmičenju kao samostalna država, Vinko je odlučio povesti svoju jedinicu u borbu na Hrasno Brdo riječima: 'Idemo uzeti ovo, pa ću onda i medalju. Nažalost, ovu borbu naš Vinko nije dobio, poginuo je spuštene puške pred jednom grupom agresora koja je bila u okruženju pozivajući ih na predaju. Zahvaljujući našim herojima, krvi poginulih boraca: Vinka, Čede, Mustafe i svih drugih koji su dali živote za svoju zemlju, nikome ne daje za pravo da milimetar ove zemlje dijeli. Moramo ostati dosljednji djela svih naših heroja – poručio je Fišo.

Izvor: 
BNN.BA