Imamoglu pobijedio u utrci za gradonačelnika Istanbula

Ponovljeni izbori

Imamoglu pobijedio u utrci za gradonačelnika Istanbula

23.06.2019 - 20:43
Politika

Kandidat opozicione Republikanske narodne partije (ČHP) Ekrem Imamoglu, pobedio je na ​ponovljenim izborimaza gradonačelnika Istanbula koji su održani nakon što je poništen prethodni rezultat glasanja, javio je Rojters. Na osnovu prebrojanih glasova, Imamoglu vodi za više od 715.000 glasova. Pobedu mamoglua potvrio je i Binali Jildirim, kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti), prenose agencije. 

„Prema rezultatima, moj protivnik Ekrem Imamoglu vodi. Čestitam mu i želim mu sreću. Nadam se da će dobro služiti Istanbulu“, rekao je Jildirim.

Prema preliminarnim rezltatima nakon izbrojanih 95 odsto glasova, Imamoglu je osvojio 53,6 procenata, dok je Jildirim osvojio 45,10 posto, prenosi BBC.

Na prethonim izborima, 31. marta, kandidata vladajuće partijeJildirima pobedio je zajednički kandidat opozicije Ekrem Imamoglu.

Vladajuća partija Istanbul smatra veoma važnim gradom, a o tome svedoči i izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji kaže da „onaj ko pobedi u Istanbulu, pobeđuje u celoj Turskoj“.

Izborna komisija je međutim 22 maja odlučila da poništi izbore u Istanbulu. Kako je objašnjeno od strane Vrhovnog izbornog odbora, lokalni izbori u Istanbulu poništeni su “usled niza neregularnosti”, pre svega, kako je navedeno, “prilikom postavljanja službenika na glasačka mesta”.

"Neregularnosti se smatraju incidentima koji su ugrozili kredibilitet izbora", stajalo je u tadašnjem saopštenju.

Najveća opoziciona stranka u Turskoj Republikanska narodna partija (ČHP) saopštila je ranije da odluka o ponovnom održavanju izbora u Istanbulu ukazuje na "čistu dikatururu".

Inače, Rojters prenosi da je u nedelju čitavog dana u Istnbulu vladala veoma velika gužva, što se posebno videlo na aerodromima, autobuskim stanicama i glavnim auto-putevima koji su bili zakrčeni usled velikog broja ljudi koji je požurio nazad sa odmora ili iz matičnih gradova kako bi glasali.

Izvor: 
Reuters/RSE