Imamović: Da li je Hadžihafizbegović pravi li lažni britanski lord

Urnebes od titule

Imamović: Da li je Hadžihafizbegović pravi li lažni britanski lord

31.01.2020 - 21:40
Politika

Povodom vijesti koju je danas bh.medijima saopštio glumac Emir Hadžihafizbegović, da je postao britanski lord, nižu se brojne, uglavnom satirične, reakcije na ovu vijest. Lordovska titula koju je dobio Hadžihafizbegović kupuje se na internetu, za nešto manje od 100KM, dok stvarnu titulu dodjeljuje kraljica Velike Britanije - sigurno ne poštom, na parčetu papira. U raspravu se, pored stotina komentara na internetu, uključio i režiser Ahmed Imamović. Uputio je otvoreno pismo ambasadoru Velike Britanije u BiH, koje prenosimo u cjelosti:

Vaša ekselencijo, gospodine Matthew Field,

S obzirom na to da mi u Bosni i Hecegovini živimo izloženi raznim medijskim plasiranjima od strane partija i pojedinaca, koja su vrlo često neistinita i pravno neutemeljena, molim Vas da nam Vi, u ime Njezinog Veličanstva Kraljice Elizabeth II i u ime Vaše cijenjene države odgovorite na medijski objavu da je gospodin Emir Hadžihafizbegović postao Lord.

Vijest je danas objavio gospodin Emir Hadžihafizbegović na nekoliko vrlo čitanih BiH portala. Ima građana Bosne i Hercegovine koji su pod decenijskim uticajem različitih informacija postali sumnjičavi prema svemu. Vaša ekselencijo, molim vas da nam odgovorite koji je status Lordovske titule dodijeljen uvaženom gospodinu Emiru Hadžihafizbegoviću.

Radi li se ovdje o tituli iza koje stoji neka titula Njezinog Veličanstva Elizabeth II i titule koja se odnosi na britansko plemstvo?

Ili se radi o fikcijskoj tituli tipa Lord Voldemort (onaj čije se ime ne spominje a dio je priča o čarobnjaku Harry Potteru), ili Lord Vader (rođen kao Anakin Skywalker u sagi Star Wars)?

Poštovani ambasadore, možda će vam se ovaj moj upit učiniti čudnim, ali bitno je da nam Vi date odgovor, jer mi ovdje predugo plačemo, pa želimo saznati da li je titula koju je dobio gospodin Hadžihafizbegović razlog za smijeh i veselje u BiH?

Srdačan pozdrav,

Ahmed Imamović

Izvor: 
BNN.BA