Indonezijski muslimanski lider osuđen na smrt

Osuđen za planiranje napada bombama i vatrenim oružjem u srcu Džakarte 2016. godine

Indonezijski muslimanski lider osuđen na smrt

22.06.2018 - 12:57
BiH

Indonezijski sud u petak je osudio na smrt imama povezanog s Islamskom državom zbog planiranja smrtonosnih napada militanata iz svoje zatvorske ćelije širom najmnogoljudnije muslimanske zemlje u svijetu. 

Aman Abdurrahman

Presuda je izrečena u vrijeme dok se Indonezija bori da suzbije rastuću plimu ekstremizma među vlastitim stanovništvom, inspiriranog djelimično i radikalnom grupom Islamska država, dok je parlament u prošlom mjesecu usvojio oštrije antiterorističke zakone.  

Aman Abdurrahman (46) smatra se ideološkim vođom Jemaah Ansharut Daulah (JAD) - grupe simpatizera Islamske države u Indoneziji.

- Sud je osudio optuženog na smrt - izjavio je sudac Ahmad Zaini, dodajući da je dokazano da je Abdurrahman kriv zbog "provođenja terorizma".

On je osuđen za planiranje napada bombama i vatrenim oružjem u srcu Džakarte 2016. godine u kome je ubijeno osam ljudi, među kojima i četvero napadača. 

Također je dokazano da Abdurrahman stoji iza samoubilačkog napada u prošloj godini u kome su ubijena trojica policajaca na autobuskoj stanici u Džakarti i za bombaški napad na crkvu u Samarindi na otoku Borneo u kome je ranjeno četvero djece.

On je držan u zatvoru maksimalne sigurnosti u vrijeme dok je planirao napade.

Tim odbrane Abdurrahmana izjavio je novinarima da je presuda "previše oštra".

- On lično ne namjerava uložiti žalbu jer ne priznaje indonezijske zakone i inodonezijske sudove - izjavio je Asludin Hatjani, advokat Abdurrahmana, dodajući da tim odbrane ima na raspolaganju jednu sedmicu da razmotri ulaganje žalbe na presudu, prenosi Reuters. 

Izvor: 
Fena