Inzko: BiH najbrže stari, građani su nezadovoljni, ali ne protestuju...

"Izražena zabrinutost" i upućene poruke

Inzko: BiH najbrže stari, građani su nezadovoljni, ali ne protestuju...

18.06.2019 - 16:41
Politika

Ako imaš neki stepen zrelosti i želju da budeš tamo, moraš dati svoj doprinos i to očekujemo od lidera. Njih šest, članovi Zajedničkog kolegija Parlamenta BiH, danas su se zaklinjali u EU i evropsku budućnost. Znam da su građani nezadovoljni, ali to se ne vidi nigdje. Mi smo konstatirali da se Bugarska najbrže smanjuje, a BiH najbrže stari, to je jedini protest koji vidim, drugog nema. Bio je protest ispred VSTV-a, izgleda da je prekipjelo nekim građanima. Nadam se da će sljedećih mjeseci doći do revizije Zakona o VSTV-u i da će se povratiti građane u pravosuđe. Država koja nije pravna, nije ni država, naglasio je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.

Valentin Incko

Nije trenutak za osnivanje novih policijskih jedinica, kazao Inzko nakon zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC). 

- Ako Republika Srpska uvede hiljadu policajaca u rezervni sastav i FBiH uradi isto,  ovdje bi bilo nekoliko hiljada rezervnih policajaca, zna se da Slovenija ima samo 200 takvih ljudi. Mi mislimo da nema razloga da se osnuje bilo gdje rezervni sastav. Mislimo da je bolje da ima manje naoružanih ljudi u BiH - kazao je Incko.

U kontekstu povećanog broja migranata, kako je kazao, postoji potreba za boljim upravljanjem granica i "politički lideri trebaju postići dogovor uz puno poštivanje pravnog okvira".

- To je jedan ekonomski problem, ali ja bih to gledao kao na ljudsku tragediju. Vi u BiH znate kako je biti izbjeglica. USK je ostavljen sam, općina Bihać mora sama rješavati problem, to je tužno kad znamo koliko ima praznih prostorija i državnih zgrada gdje bi se mogli smjestiti migranti. USK nosi sam teret, ne vidim solidarnost s gradonačelnikom Bihaća – kazao je Incko. 

Izvor: 
BNN.ba