Inzko: Građani imaju velika očekivanja od novih vlasti, prioritet je ekonomija

Visoki predstavnik u BiH ove sedmice u Washingtonu

Inzko: Građani imaju velika očekivanja od novih vlasti, prioritet je ekonomija

02.11.2018 - 12:21
Politika

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko održao je sastanke sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Matthewom Palmerom i drugim visokim zvaničnicima SAD-a u Washingtonu. Tokom sastanaka, Inzko je informirao je sagovornike o izborima u BiH, izazovima koji će se nalaziti pred novoizabranim vlastima, te angažmanu međunarodne zajednice u BiH. 

Valentin Inzko

"Građani Bosne i Hercegovine i međunarodna zajednica imaju velika očekivanja od novih vlasti, koje treba što prije formirati. Hitno i odlučno provođenje reformi neophodno je da bi se ostvario napredak u procesu pridruživanja EU ukoliko BiH želi ispuniti obaveze prema svojim građanima i međunarodnim partnerima“, izjavio je Inzko.

Visoki predstavnik Inzko, također je istakao kako priritet mora biti ekonomija.

"Prvi prioritet mora biti ekonomija i iznalaženje načina da se obrne trend da mladi ljudi – najvitalniji dio stanovništva – odlaze u velikom broju“, dodao je Inzko.

Ove sedmice Inzko se nalazi u Washingtonu, uoči obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o statusu implementacije mira u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik će se u New Yorku sastati sa više ambasadora stalnih misija pri UN-u. Njegovo obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda planirano je za utorak, 6. novembra. 

Izvor: 
BNN.ba