Inzko: Predstavnici Bošnjaka su u Dejtonu pristali na Republiku Srpsku

Tragom SDa-ove inicijative koja je "posipanje peplom"

Inzko: Predstavnici Bošnjaka su u Dejtonu pristali na Republiku Srpsku

06.02.2019 - 23:38
Politika

Historija se dogodila. Ona, nažalost, nije onakva kakvu su je zamišljali oni koji su, 1.3.1992. godine zaokružili "Za" nezavisnu, suverenu, multinacionalnu Republiku BiH. Ta Republika živjela je do Dejtonskog sporazuma gdje su predstavnici SDA stavili potpis na nestanak Republike BiH, a ustanovljavanje Republike Srpske. Danas je takav historijski poraz, gotovo nemoguće ispraviti. SDA je to pokušala "saopćenjem za javnost". Naravno, ispalo je smiješno. 

Dejtonski mirovni sporazum

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini za N1, je komentarisao inicijativu Stranke demokratske akcije da Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijeni ustavnost naziva entiteta Republika Srpska.

"Brzo smo reagirali na inicijativu Stranke demokratske akcije i to je bila kontroverzna izjava. Naravno, nije antidejtonski da zahtjev prema Ustavnom sudu. Znate da su i druge strane bile pred Ustavnim sudom koje je odlučio i o bosanskom jeziku i prefiksu bosanski u nazivu gradova. Rekli su da je to nadležnost opština i one su rekle da ne žele taj naziv. Međutim, Republika Srpska je dejtonska kategorija i u Dejtonu su predstavnici Bošnjaka potpisali da se tako zove", poručio je Inzko.

Izvor: 
BNN.ba / N1