Iranci se obrukali: Oštetili pistu i nekoliko hangara

Tokom raketnog napada na bazu vojske SAD-a

Iranci se obrukali: Oštetili pistu i nekoliko hangara

08.01.2020 - 18:48
Politika

CNN je objavio satelitske snimke koji, kako se navodi, pokazuju štetu uzrokovanu iranskim raketnim udarima na zračnu bazu El-Asad u Iraku. Četiri zgrade na bazi izgledaju oštećene. Također se čini da je projektil pogodio jednu od pista u zračnoj bazi.

"Amerika treba da bude sretan što ni jedan američki život nije izgubljen u iranskom napadu. Ni jedna žrtva nije zabilježena, a šteta pričinjena je minimalna", rekao je Trump.

Naglasio je i da nije izgubljen niti jedan irački život.

"Iran je vodeći sponzor terorizma", rekao je američki predsjednik, te dodao:

"Na moju naredbu, Amerika je eliminisana Soleimanija koji je bio odgovoran za neke od najgorih terorističkih napada. On je ranio i ubio hiljade američkih vojnika. Direktno je odgovoran za nedavni napad u kojem je ranio četiri Amerikanca i ubio jednog. Trebalo ga je davno ubiti".

Trump je takođe poslao poruku svima koji se odluče suprotstaviti američkoj vojsci: "Ako cijenite vlastiti život, nećete ugrožavati živote Amerikanaca".

Najavio je i novi val sankcija protiv Islamske Republike koje će odmah stupiti na snagu, ali nije precizirao o čemu se radi. One će biti na snazi dok se Iran "ne počne ponašati kako treba".

Izvor: 
BNN.BA/CNN/Avaz.ba/N1