Istraživanje Harvarda: Ljeto će usporiti koronu, ali ne zadugo?

Dileme

Istraživanje Harvarda: Ljeto će usporiti koronu, ali ne zadugo?

17.05.2020 - 11:17
Politika

Analiza širenja virusa na 3.739 lokacija po svijetu potvrdila je pretpostavku o značajnoj sezonalnosti SARS-CoV-2 virusa. Vrijeme nije jedini faktor tako da se ne treba potpuno opustiti ', poručuje naučnik Gordan Lauc.

On je na svom Facebooku podijelio vijest o istraživanju američkog sveučilišta Harvard koje je potvrdilo da bi se korona virus mogao primiriti na ljeto, i onda opet, na jesen, početi se širiti. Njegovu objavu prenosimo vam u cijelosti:

- Analiza širenja virusa na 3.739 lokacija po svijetu potvrdila je pretpostavku o značajnoj sezonalnosti SARS-CoV-2 virusa. Vrijeme nije naravno jedini faktor tako da se ne treba baš potpuno opustiti i vratiti na staro, no ova vijest budi nadu da opuštanje mjera koje se sada događa neće dovesti do novog vala pandemije. To vjerojatno isto znači da bismo što prije trebali otvoriti škole i omogućiti djeci da imaju normalan kraj školske godine. Za one koji po medijima viču da su stroge mjere bile pogrešne, ovo je loša vijest, jer potvrđuje da bismo bez odlučnih mjera u ožujku imali jako eksponencijalni rast zaraženih i puno mrtvih i bolesnih u Hrvatskoj. Ovo je loša vijest i za one koji se zalažu za zadržavanje ili ponovno uvođenje strogih mjera, jer pokazuje da su u ovo doba godine dovoljne i vrlo blage mjere opreza - napisao je Lauc.

 

Izvor: 
BNN.BA/24sata.hr