Italija: Četiri miliona eura zakopano u vili trgovca drogom

Podignuto 15 potjernica

Italija: Četiri miliona eura zakopano u vili trgovca drogom

18.06.2015 - 14:54
Svijet

Talijanska finansijska policija saopćila je u četvrtak da je četiri miliona eura u gotovini pronašla zakopano u bašti vile šefa mreže trgovaca drogom u blizini Turina (na sjeverozapadu zemlje).

U okviru ove istrage podignuto je 15 potjernica: osam osoba je već uhapšeno -- sedam u Italiji i jedna u Portugalu -- i još sedam, a traga se za još trojicom Brazilaca.

Za ove osobe se sumnja da pripadaju organizaciji trgovaca drogom koji su uvozili kokain iz južne Amerike za Ndranghetu, kalabrešku mafiju.

Prema navodima policije, radi se o "jednoj od najvećih organizacija trgovine drogom u Italiji, s operativnom bazom  u pokrajini u Turinu i velikim posljedicama" na druge talijanske regije.

Gotovina pronađena zakopana predstavlja 'trezor' kriminalne organizacije. Osim novca, brojni vrijedni satovi, od kojih 26 Rolex-a, nakit i drugi plemeniti predmeti su pronađeni zakopani.

U toku istrage, koja je trajala mjesecima, 415 kilograma kokaina u vrijednosti od oko 35 miliona eura je zaplijenjeno u tri razne operacije u španskoj luci Valencija.

Nepokretna imovina, tekući računi, kompanije i automobili u ukupnoj vrijednosti osam miliona eura su blokirani.

Osim toga jedna grupa trgovaca drogom, također povezana s Ndranghetom, otkrivena je u Ostiji, u rimskoj regiji. Ova istraga je ciljala 19 osoba osumnjičenih da su uvezli više od jedne tone kokaina u dvije posljednje godine.

Izvor: 
Fena