Ivana Marić: SDA žrtvovala Predsjedništvo BiH, Radončić se ne smije kandidovati

Poznata bh.analitičarka političkih prilika u izjavi za N1

Ivana Marić: SDA žrtvovala Predsjedništvo BiH, Radončić se ne smije kandidovati

26.05.2018 - 15:05
Politika

''To se želi predstaviti kao demokratizacija u stranci, Izetbegović uspio u tome da za tu poziciju kandidat bude neko ko je njemu blizak i ko neće njega ugroziti na narednim stranačkim izborima. SDA prema tome kako je loše vodila vlast, sigurno računa na gubitak određene podrške, ne samo zbog osnivanja novih stranaka. Građani će uskratiti pomoć, pružili su jedino show kad se sjetimo izjava Fadila Novalića i Bakira Izetbegovića. Oni će očekivati neki pad. Džaferović je neko ko je jako odan porodici Izetbegović dok je za Zvizdića to nije sigurno, bilo je tih nekih priča da on neće biti samo kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine već i predsjednik SDA. Džaferović nema velike šanse za pobjedu i ovo će biti drugi put nakon Beriza Belkića da SDA nema svog predstavnika u Predsjedništvu BiH. SDA je spremna da žrtvuje mjesto u Predsjedništvu samo da bi pozicija Bakira Izetbegovića bila osigurana - kao predsjednika stranke'', ispričala je Ivana Marić.

Prema njenom mišljenju, lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić neće biti kandidat za člana Predsjedništva jer, kako je kazala, ''jako loše stoji u istraživanjima''.

''Radončić neće sigurno biti kandidat jer jako loše stoji u izbornim istraživanjima, on neće biti, on može samo odlučiti ili da kandidira gospođu Arapović ili da podrži nekog od postojećih kandidata'', kazala je ona.

Odmah nakon izjava Ivane Marić, saopćenjem za javnost reagovao je SBB nzvavši Marićevu "trojanskim konjem nevladinog sektora". SBB je uz to dodao da je laž da se Radončić neće kandidovati za Predsjedništvo BiH već da će o tome odlučiti Predsjedništvo i Glavni odbor ove stranke, umjesto najavljenog referenduma kako je ranije saopćeno iz SBB-a.

Izvor: 
N1